Tentoonstelling over de Flora Batava
Van 22 april tot en met 23 september organiseren de KB en Huis van het boek in Den Haag een tentoonstelling over de Flora Batava. In dit werk vind je een overzicht van alle wilde planten die je tussen 1800 en 1934 kon vinden in Nederland.
Wat kun je zien bij de tentoonstelling over de Flora Batava?
De Flora Batava staat centraal in de tentoonstelling in Huis van het boek. Dit topstuk van de KB was een idee van uitgever Jan Christiaan Sepp (1739-1811). Hij wilde aan het einde van de 18e eeuw een overzicht maken van de Nederlandse flora: van alle planten, paddenstoelen, mossen, wieren en bloemen die je in ons land kon vinden. Dit project duurde uiteindelijk 134 jaar. Het leverde 28 delen op, met 2.240 afbeeldingen van ruim 2.640 planten, vol details.
Tijdens de tentoonstelling is er ook aandacht voor de makers en voor hoe het werk ontstaan is. Je kunt er onder andere originele tekeningen zien en plantjes. Ook kun je er andere boeken over flora bewonderen. Middeleeuwse handschriften bijvoorbeeld, maar ook plaatjesalbums van Verkade en moderne kunstenaarsboeken. Daarnaast laten schrijvers, kunstenaars en wetenschappers je zien wat je in deze tijd nog kunt leren van de Flora Batava. Hoe je planten kunt gebruiken voor voedsel en medicijnen bijvoorbeeld.
Illustrator Olivia Ettema maakte illustraties voor de tentoonstelling, gebaseerd op de Flora Batava. Deze zijn zo vergroot, dat het net is alsof je door een reusachtige bloemen- en plantenwereld wandelt.
Heruitgave Flora Batava
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de heruitgave van de Flora Batava. De KB en Uitgeverij Lannoo brengen deze in juni uit.
Hoe kun je de tentoonstelling bezoeken?
Huis van het boek is dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Kaartjes voor de tentoonstelling kun je online kopen of aan de kassa van het museum. Kijk voor meer informatie op de site van Huis van het boek.