KB-College

KB-College: Charles Ricketts als boekkunstenaar

Inhoudsblokken

KB-conservator Paul van Capelleveen vertelt in dit college over het leven en werk van de Engelse kunstenaar Charles Ricketts (1866 – 1931). Dat gaat over zijn jeugd (het leven van zijn moeder was bijvoorbeeld spectaculair anders dan iedereen altijd dacht), over zijn levenslange vriendschap (en liefde) voor lithograaf en schilder Charles Shannon en over zijn verschillende carrières. 

Hij begon als illustrator (onlangs verscheen een boek van Paul over zijn vroegste commerciële tijdschrift- en boekillustraties), ging verder als boekontwerper (bijvoorbeeld voor de werken van Oscar Wilde), en werd schilder, kunstcriticus en in zekere zin kunstpaus van wie karikaturen werden gemaakt. Om zijn scherpe tong werd hij gevreesd, maar zijn gulheid was legendarisch. 

Vanaf 1892 werd zijn werk in Nederland met bewondering gevolgd (door Jan Veth en Richard Roland Holst bijvoorbeeld, met de laatste bleef hij levenslang bevriend). Zijn subtiele tekeningen zijn in roem totaal overvleugeld door die van Aubrey Beardsley, een naam die in het college daarom niet genoemd zal worden. Maar vele anderen wel, want de vriendenkring van Ricketts was enorm: Wilde, Yeats en Shaw waren bijvoorbeeld regelmatig te gast, net als de lesbische schrijfsters “Michael Field”.’

Aan het slot van de presentatie bekijken we door Ricketts ontworpen boeken uit de collectie van de KB.

Collectiespecialist Paul van Capelleveen

Paul van Capelleveen is collectiespecialist Moderne bijzondere gedrukte werken en Boekgeschiedenis bij de KB. Hij is het aanspreekpunt als het gaat over boekkunst en geïllustreerde werken, moderne gedrukte werken en onder meer voor onze collecties van Bilderdijk, Boutens, Brusse en Couperus.

KB-Colleges

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.