#BernieMemes op bezoek in de middeleeuwen

25 januari 2021 Robert Krom

De Amerikaanse politicus Bernie Sanders was in meme vorm de afgelopen week op de meest wonderlijke plekken te vinden. Zo ook in de middeleeuwse collectie van de KB.

De correcte, wetenschappelijk term is overigens “internetmeme”. Maar door bijna iedereen wordt dat afgekort als “meme”.

Memes komen in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zijn die van een foto met een tekst erin. Maar er zijn ook memes met bewegende beelden, memes met teksten boven óf onder de foto en memes zonder teksten. Zoals de meest recente Bernie meme.

Bernie memes

Bernie Sanders is overigens geen onbekende in de wereld van het fenomeen memes. Bij Knowyourmeme.com, een website waar ze de herkomst van memes proberen bij te houden, zijn op het moment van dit schrijven maar liefst 187 verschillende memes geregistreerd rondom deze opvallende Amerikaanse politicus.

De meest populaire daarvan is de foto van tijdens de inauguratie. Binnen enkele uren ging deze in memevorm de wereld over en werd Bernie gefotoshopt in filmscenes, maanlandingen, schilderijen en historische gebeurtenissen. Deze afbeeldingen werden massaal gedeeld op social media.

Afbeeldingen uit collecties van de KB

Binnen de KB maken een aantal collega’s in hun vrije tijd memes gebaseerd op afbeeldingen uit onze eigen collecties en uit die van het Huis van het Boek.

Ook zij gingen afgelopen week aan de slag met de meest recente Bernie meme en plaatsen hem in een aantal opmerkelijke situaties die staan afgebeeld in middeleeuwse manuscripten.

Zo leek Bernie Sanders toeschouwer van een gevecht en een dans, keek hij toe hoe de Kenitische Yael een tentharing in het hoofd van legeraanvoerder Sisera sloeg en stond hij onder de slurf van de beroemde middeleeuwse olifant van Jacob van Maerlant.

Zo keek Bernie Sanders toe hoe de Kenitische Yael een tentharing in het hoofd van legeraanvoerder Sisera sloeg...
Stond hij onder de slurf van de beroemde middeleeuwse olifant van Jacob van Maerlant...
En was hij toeschouwer van een gevecht en een dans.

Making of

In de onderstaande video zie je hoe deze meme met de olifant eenvoudig werd gemaakt.

Op bezoek in de leeszaal

Ook bracht Bernie een coronaproof bezoek aan onze leeszaal.

Ook op bezoek in collecties van andere bibliotheken

En daar bleef het niet bij, want Bernie dook ook op in de collecties van de British Library (onder) en de Franse Nationale Bibliotheek.