Koken met Weed

24 april 2014 Paul van Capelleveen Boekgeschiedenis

Iedere kok heeft zo zijn eigen problemen en sommige ingrediënten zijn schaars. Bij uitzondering bestaan gerechten uit... boeken - zie mijn blog over eetbare boeken in de KB-collectie - maar andere ingrediënten kun je zelf thuis telen, zoals weed.

ABC voor de genieter van marihuana (& de achtbare hashish) (1968)

ABC voor de genieter van marihuana (& de achtbare hashish) (1968)

Toch verscheen ook in Nederland een kookboek voor de wiet-liefhebbers, alleen weten we niet precies wanneer, want het boekje is niet gedateerd. Het kwam recent als geschenk in de KB - met dank aan de schenker - en heet Vlucht naar het koken.

Het is een gestencild en geniet uitgaafje, met ingeplakte illustraties. De uitgever is Labyrinth in Beverwijk en de samenstelling was in handen van Kreamune. De enige verwijzing naar dit collectief - op dit moment - is te vinden via Delpher (boeken, tijdschriften en kranten). De groep bestond uit Meindert Bylsma en Harm de Vries (auteurs), de kunstenaar Murk van Stralen en de uitgever Tabe Beintema. In juni 1970 werd over dit collectief bericht in de Leeuwarder Courant. Op een Kunstmarkt in Leeuwarden op 12 oktober 1970 heeft de groep een stand ingericht om hun werk te verkopen.

Hoe je aan weed komt wordt in de recepten niet uitgelegd, dat was voor deze koks geen geheim. Maar waar haal je weedzaad of een blikje doperwten en tomatenpuree vandaan?

Wel, dat weedzaad 'pik [je] uit 't vogeleetbakje van je tante's kanariepietje'. Voor het blikvoer handel je als volgt: 'Stap naar je buren die vast nog wel een blikje doppers en een blikje tomatenpuree voor je over hebben. Lenen kost geen geld.' Toch wordt er af en toe iets gewoon gekocht. Voor het recept met 'Geen naam' moet je rode pepers kopen en voor 'W-groente met rijst' moet je 'op je vliegende reuzevlinder' naar China vliegen om er op de markt zilvervliesrijst te kopen.

Verder moet je alles zelf plukken in het bos, op het erf, in het boekweitveld, of zoeken op het strand. De recepten zijn eenvoudig, hoewel er af en toe wel degelijk iets gekookt, gestampt, gedroogd of gebakken moet worden. Sommige recepten zijn bedoeld om langer te kunnen slapen, andere maaltijden zijn bedoeld om gezellig op te slurpen.