Shakespeare in de KB
23 april 2016 Melinda Kónya Boekgeschiedenis

23 april is in meerdere opzichten een bijzondere dag. Het is exact 400 jaar geleden dat William Shakespeare in 1616 overleed. Historici geloven dat hij ook op 23 april is geboren, in het jaar 1564. UNESCO heeft 23 april uitgeroepen tot de Dag van de Engelse Taal en ook tot Wereldboekendag. Tijdens Wereldboekendag besteden jaarlijks meer dan honderd landen aandacht aan het belang van boeken en lezen. Vandaag aandacht voor Shakespeare.

Wat weten we over Shakespeare?

Er zijn ontelbaar veel boeken aan Shakespeare en zijn tijd gewijd, toch is het zo “met bijna ieder aspect van zijn leven en zijn persoonlijkheid: hij is, van alle groten, tegelijkertijd het bekendst en het onbekendst” schrijft Bill Bryson in zijn boek Shakespeare: een biografie.
Voor de ongeduldige lezer hebben we Shakespeare in 30 seconden : wetenswaardigheden over zijn werk, leven en nalatenschap samengesteld door Ros Barber. Voor degene die weinig of niets van Shakespeare afweten, staat Shakespeare for dummies klaar.

Shakespeare in 30 seconden
Shakespeare in 30 seconden, Ros Barber
Shakespeare for dummies
Shakespeare for dummies, Lischner, Doyle

Alles over Londen en de tijd van Shakespeare

Een goed begin om de wereld van Shakespeare te leren kennen is het boek van Liza Picard Elizabeth's London : everyday life in Elizabethan London. Over de geschiedenis van het toneel en over toneelvoorstellingen in Engeland lees je in Shakespeare: an illustrated stage history van Jonathan Bate en Russell Jackson. Maar je kunt ook het boek Syphilis in Shakespeare's England van Johannes Fabricius lezen. Een mooi boek over etenswaren en recepten uit die tijd is Shakespeare's kitchen : Renaissance recipes for the contemporary cook. Francine Segan verrijkt de recepten met citaten met eten en drank uit Shakespeare’s werk.

Elizabeth's London
Elizabeth's London, Liza Picard
Shakespeare's kitchen, Francine Segan
Syphilis in Shakespeare's England
Syphilis in Shakespeare's England, J. Fabricius

De werken van Shakespeare

Het oudste boek in KB bezit is uit 1711 Julius Cæsar : A tragedy / Written by W. Shakespear. De oudste Nederlandse vertaling is William Shakespeare's tooneelspelen. : Met de bronwellen, en aantekeningen van verscheide beroemde schryveren. Naar het Engelsche en het Hoogduitsche vertaald en met nieuw geinventeerde kunstplaaten versierd uit 1778. Zijn sonnetten en toneelstukken zijn in het Engels of in Nederlandse vertaling te lezen. Sommige titels zijn in prachtige bibliofiele uitgaven verzameld, zoals The tragedy of Hamlet, prince of Denmark met gravuren van Eric Gill. In de collectie Koopman vind je Vénus et Adonis : poème in het Frans vertaald door Émile Godefroy en gegraveerd door Roger Grillon. Laten we de kinderboeken ook niet vergeten, een mooi exemplaar is Beroemde verhalen van Shakespeare.

Hamlet
The tragedy of Hamlet, prince of Denmark
Verhalen van Shakespeare
Beroemde verhalen van Shakespeare

Geïnspireerd door Shakespeare

Als de oorspronkelijke werken van Shakespeare niet genoeg zijn, kunt u nog kiezen voor een literaire thriller van Jennifer Lee Carrell Het Shakespeare geheim of tarotkaart leggen met behulp van Shakespeare tarot : laat Shakespeare uw toekomst voorspellen. Zin in een stripboek? Lees dan Macbeth : zeer vrij naar Shakespeare van Herman Finkers met animatie van John Croezen.

Het Shakespeare geheim
Het Shakespeare geheim, J. Lee Carrell
Shakespeare tarot
Shakespeare tarot
Macbeth van Herman Finkers
Macbeth : zeer vrij naar Shakespeare, Herman Finkers

Vandaag, 23 april, is het niet alleen Dag van de Engelse Taal en Wereldboekendag, maar ook – het zal u niet verbazen - Shakespeare-dag. In de collectie van de KB vindt u meer dan genoeg – Engelse taal, boeken, Shakespeare – om de 23ste april gepast door te komen.