Aanwinst: Couperus in perkament

21 juni 2013 Paul van Capelleveen Boekkunst en geïllustreerde boeken

In 1906 verscheen een nieuwe roman van Louis Couperus, Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan... In de pers was niet iedereen positief. Een van de oordelen luidde destijds dat het een ‘luguber boek van echtbreuk en doodslag’ was geworden. Maar inmiddels rekenen we deze roman tot de absolute topvijf van Couperus.

Louis Couperus, Van oude menschen... (1906): exemplaar in papieren omslag
Louis Couperus, Van oude menschen... (1906): exemplaar in papieren omslag
Louis Couperus, Van oude menschen... (1906): exemplaar in perkament
Louis Couperus, Van oude menschen... (1906): exemplaar in perkament

De normale exemplaren van de roman zijn gebonden in een geel linnen band, bestempeld in paars naar een ontwerp van Chris Lebeau (1878-1945), die eerder de befaamde gebatikte band maakte voor De stille kracht (1900). Er verscheen ook een ingenaaide editie, met een simpel papieren omslag, bedrukt in zwart. De papieren uitgave is niet in één deel gebonden, maar ingenaaid in twee delen. Het rugstempel was voor die twee delen uiteraard te breed. Een deel daarvan is dan ook nu te zien op het achterplat. Beide uitvoeringen zijn aanwezig in de Eekhof Collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Dominee Eekhof verzamelde excellente exemplaren van deze roman, maar de linnen uitgave is nogal geschaafd. Van de kwetsbare papieren uitvoering kreeg hij een werkelijk onberispelijk exemplaar te pakken. De bezoekende Couperus-verzamelaars liepen, toen dit boek op tafel kwam, fotograferend hun jaloezie weg te werken.

Louis Couperus, Uit blanke steden onder blauwe lucht (1912-1913): band ontworpen door K. Sluyterman

Louis Couperus, Uit blanke steden onder blauwe lucht (1912-1913): band ontworpen door K. Sluyterman

Louis Couperus, Van oude menschen... (1906): achterzijde van het exemplaar in perkament

Louis Couperus, Van oude menschen... (1906): achterzijde van het exemplaar in perkament

De banden van Jan Toorop en die van Lebeau horen zeker tot wat in Nederland de Nieuwe Kunst is gaan heten.

De presentaties kunnen voor groepen van ca. 12 personen op verzoek herhaald worden. De komende tijd is de aanwinst, met de overige uitvoeringen, te zien in de vitrine bij de leeszaal Bijzondere Collecties. Blijvende aandacht voor Couperus biedt de KB-website met vier compleet gedigitaliseerde boeken van Couperus, zie het overzicht Louis Couperus in de collecties van de KB. Hiermee viert ook de KB de herdenking van Couperus' geboortedag in 1863 (in 2013 150 jaar geleden) en garandeert de bibliotheek dat u ná alle Couperuswandelingen, Couperusapps en Couperusdiners gewoon weer verder kunt gaan met lezen...

Beschrijvingen

  • Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan... / door Louis Couperus. - Amsterdam : Veen, 1906. - 2 dl. in 1 bd. (233, 221 p.). - Met bandversiering door Chris Lebeau.

Drie exemplaren:

  • Gebonden in een goudgele linnen band met paarse belettering en versiering (aanvraagnummer: KW COUP 0618)
  • Ingenaaid in geel omslag met zwarte versiering en belettering. Recensie-exemplaar uit de bibliotheek van Lodewijk van Deyssel (aanvraagnummer: KW COUP 0617)
  • Eén van de slechts twee bekende exemplaren gebonden in heel perkament (aanvraagnummer: KW GW A100830)

Te zien in de vitrine

Te zien in de vitrine bij de leeszaal Bijzondere Collecties van maandag 24 juni tot en met 16 augustus 2013.

Lees meer blogs over dit thema: