Albert Camus signeert!

6 november 2013 Paul van Capelleveen Boekkunst en geïllustreerde boeken

Honderd jaar geleden, op 7 november 1913, werd Albert Camus geboren. Zijn werk - proza, dagboeken en essays - is goed vertegenwoordigd in de KB-collectie. In de Koopman Collectie bevinden zich bovendien enkele bijzondere exemplaren, die zijn gesigneerd door de auteur. Dat gebeurde in de zomer van 1959 en daarmee was bibliofiel en francofiel Louis Koopman net op tijd, want op 4 januari 1960 zou Camus bij een auto-ongeluk om het leven komen.

Albert Camus, Récits et théâtre (1958), met een boekband ontworpen door Paul Bonet
Albert Camus, Récits et théâtre (1958), met een boekband ontworpen door Paul Bonet
Albert Camus, opdracht in Récits et théâtre (1958)
Albert Camus, opdracht in Récits et théâtre (1958)

Een van de opdrachten werd geschreven in een toen recente verzamelbundel, Récits et théâtre (1958), een dikke pil van 724 pagina's. Het boek is gebonden naar een ontwerp van de befaamde boekbinder Paul Bonet, die in de jaren vijftig en zestig talloze ontwerpen maakte voor Gallimard. Deze uitgever bracht in enkele series goede literatuur in een moderne vormgeving op de markt. Ze worden nu 'cartonnages' genoemd en driftig verzameld. Voor de Koopmanverzameling zijn in 2006 ook originele schetsen aangekocht voor enkele gerealiseerde en niet gerealiseerde werken van bijvoorbeeld Paul Valéry en Marcel Proust [zie de catalogus: Verzameling bandontwerpen / van Paul Bonet (1889-1971)].

Librairie Gallimard, brief aan L.J. Koopman, 5 mei 1959

Librairie Gallimard, brief aan L.J. Koopman, 5 mei 1959

Stapels signeren

Koopman vroeg meerdere auteurs om achteraf hun werk van een handtekening te voorzien. Blaise Cendars, bijvoorbeeld, toog op 23 december 1938 naar boekhandel Caffin om er voor Koopman tweeëndertig werken te signeren. Camus hield het bij vier boeken. Hij signeerde ook Le minotaure ou Le Halte d'Oran (1950), L'étranger (een Club des Libraires de France-uitgave uit 1957) en het splinternieuwe toneelstuk Les possédés (gedrukt op 27 maart 1959). Van het laatste boek kocht Koopman een van de 100 exemplaren op speciaal papier van Lafuma-Navarre.

Frankrijk herdenkt dit jaar niet alleen Denis Diderot (300ste geboortedag), François de La Rochefoucauld (400ste geboortedag) en Georges Braque (50ste sterfdag), maar ook Albert Camus, met tentoonstellingen, uitvoeringen en uitgaven.

Lees meer blogs over dit thema: