De perfectie van een vakman

18 april 2019 Rens Top Boekkunst en geïllustreerde boeken

Eind vorig jaar kocht de Koninklijke Bibliotheek een boek gebonden door Geert van Daal. Groen leer met goud bestempeld, staat er als beschrijving in de catalogus. Deze omschrijving, hoewel accuraat, doet de band echter schromelijk tekort.

Geert van Daal aan het werk

Geert van Daal aan het werk

Daarna moesten al deze handelingen worden herhaald, maar nu met een verhit stempel, waardoor de lijnstukjes met bladgoud werden bedekt. In het ontwerp werd geen ruimte gelaten voor titel en- of de naam van de auteur. Een dergelijke ingreep zou het patroon hebben verstoord en het nut is beperkt. Zou een bezitter speurend langs de kast gaan om juist deze titel te vinden? Onzin, deze band is een unicum, en zeer opvallend tussen alle gewone banden.

Vierde generatie

Geert van Daal, geboren in 1941, is een van de weinige nog werkende ‘traditionele’ boekbinders. Hij is de vierde generatie van een familie van binders, oorspronkelijk afkomstig uit Arnhem. Op zestienjarige leeftijd begon hij in het bedrijf van zijn vader en bekwaamde zich verder via stages in Duitsland en later cursussen in Amsterdam, Keulen en Ascona. Naast het binden staat van Daal bekend om zijn fraaie luxe kartonnages, van oudsher een onderdeel van het werk van de boekbinder. De daarbij gebruikte sierpapieren maakt hij bij voorkeur zelf.

Het vak van handboekbinder is in de loop der jaren drastisch veranderd. Volgens sommigen is er geen plaats meer voor de klassiek geschoolde vakman en is de toekomst aan het experiment. Kunststoffen, computergestuurde freesmachines en geavanceerde printers bepalen mede het beeld. Vanzelfsprekend dient het vak zich, zoals alle toegepaste kunsten, te spiegelen aan vernieuwingen en veranderende maatschappelijke omstandigheden. Geert van Daal echter bewijst dat er nog steeds een markt is voor een smaakvol ontworpen, en vakkundig uitgevoerd, handgebonden boek.

Zie ook deze video over Geert van Daal (Youtube)