Een vroege Youp van 't Hek

6 april 2017 Paul van Capelleveen Boekkunst en geïllustreerde boeken

Door mijn eerdere blogs over Een vroege Hella Haasse, Een vroege Toon Tellegen en Een vroege Ingmar Heytze kreeg ik van het Haagse antiquariaat Fokas Holthuis voor de KB een andere onbekende vroege editie aangeboden: een hele vroege Youp van 't Hek. Het exemplaar werd kort daarvoor via Catawiki verkocht.

Van 't Heks oudste boek in bibliotheekcollecties is 13 liedjes van Youp van 't Hek uit 1979, toen de cabaretier een jaar of 25 was. Maar vijf jaar daarvoor, hij was net 20, verscheen al een klein uitgaafje met teksten in verschillende genres: Herfstbladerboekje door Youp.

Het hele boekje is gedrukt in paars, door Drukkerij Van der Hert uit Bussum en het is geïllustreerd door Fred Breitenstein (Frederik A.J. Breitenstein), die in 1970 en 1971 twee romans van C.S. Forester van illustraties voorzag, en die later nog andere jeugdboeken zou illustreren (zoals De eerste vijand was de gruwelijke zee... en twee andere zeeverhalen uit de Tweede Wereldoorlog van Nicholas Monsarrat, 1979).

Herfstbladerboekje door Youp (1974)
Herfstbladerboekje door Youp (1974)

Herfstbladerboekje door Youp (1974)

Youp van 't Heks herfstboekje heeft een klein formaat van 61x100 mm. Het is kennelijk nooit in de handel geweest, maar als promotie door Van 't Hek verspreid. Tot voor kort was er dan ook geen exemplaar voorhanden in een openbare collectie.

De teksten zijn divers: poëzie, uitspraken ('Ajax is beter dan Feyenoord'), anekdotes en woordenlijstjes ('woorden die je lekker doen voelen'). Het boekje verscheen in de herfst van 1974 bij Bouffon artistique in Amsterdam. Bouffon artistique was gerelateerd aan cabaret Nar, een samenwerking met onder anderen zijn huidige vrouw Debby, en hield zich naar eigen zeggen bezig met 'het verspreiden van creativiteit van jonge mensen'.

Herfstbladerboekje door Youp (1974)

Herfstbladerboekje door Youp (1974)

Het boekje is nu zo zeldzaam dat het zelfs op de Wikipediapagina over Youp van 't Hek niet wordt genoemd. Daar staat de uitgave met liedjes uit 1979 als eerste boekje vermeld. Enfin, dat zal binnenkort wel worden veranderd. Intussen kunt u ook gewoon bij de KB terecht.