Hersenen in pop-up

12 september 2016 Rens Top Boekkunst en geïllustreerde boeken

Vanaf 12 september zijn er in de vitrine naast de ingang van de leeszaal Bijzondere Collecties twee bijzondere boekbanden van Benjamin Elbel te zien.

Bovenkamers, exemplaar 1796 A 014 geopend, de rug en en details van de band

Bovenkamers, exemplaar 1796 A 014 geopend, de rug en en details van de band

Vele moderne boekbinders ontwerpen banden vanuit een puur esthetisch oogpunt. Zij tonen hun technisch vernuft en creativiteit door middel van gecompliceerde decoraties, subtiel kleurgebruik en de keuze van uitzonderlijke materialen. Vaak, maar zeker niet altijd, biedt de tekst de nodige inspiratie. Het verfraaien van gebruiksvoorwerpen vormt dan ook een belangrijk element in de geschiedenis van de toegepaste kunst, maar er is ook een andere benadering mogelijk.

Bovenkamers, exemplaar 1796 A 076. Detail

*Bovenkamers*, exemplaar 1796 A 014. Detail pop-up

Bovenkamers, exemplaar 1796 A 014. Detail pop-up

De Koninklijke Bibliotheek vroeg Benjamin Elbel om het spectaculaire pop-up boek van Moon Brouwer, Bovenkamers, te binden. Het boek bestaat uit een serie bladen met zes pop-ups op ware grootte van delen van het menselijk brein, met een begeleidende tekst van twee neurowetenschappers. Met deze opdracht werden aan de betreffende binder enkele meer functionele problemen voorgelegd. Bij het raadplegen van een dergelijk werk is het namelijk wenselijk dat de bladen zo vlak mogelijk open liggen om het effect van de zeer gedetailleerde pop-ups te optimaliseren.

Benjamin Elbel, zeer geïnteresseerd in de constructie van het handgebonden boek, ontwikkelde voor dit exemplaar een speciale techniek waarbij de bladen de mogelijkheid krijgen los te komen van de genaaide onderdelen. Het unieke exemplaar voor de Koninklijke Bibliotheek is gevat in een doos, waarin naast het boek, ook de ontwerpen en modellen een plaats hebben gekregen. De resterende tien exemplaren van Bovenkamers werden door Elbel gebonden in een variant op de bovengenoemde techniek. Het gebruik van zwart karton en de aanpassing aan de voorsneden geeft deze band, waar de KB ook een exemplaar van heeft aangeschaft, een geheel eigen karakter.

Bovenkamers, exemplaar 1796 A 076. Details en ontwerpschets

Bovenkamers, exemplaar 1796 A 076 Details en ontwerpschets