Hommage aan de horizon

8 juni 2017 Rens Top Boekkunst en geïllustreerde boeken

Al enige tijd figureert Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, als gids in een televisieserie over landschapskunst. Gewapend met een schilderijlijst toont hij de kijker de schoonheid van onder meer de polder, de rivieren en de woeste heide.

In de eerste aflevering van Panorama Pijbes was hij op zoek naar het ultieme zeegezicht en sprak hij uitgebreid met de Haagse fotograaf/kunstenaar Bruno van den Elshout, die in 2012 een spectaculair boek maakte met foto’s van het strand bij Kijkduin.

Het boek als object

Het werk bestaat uit 212 matte, witte pagina’s waarop de afbeeldingen in verschillende formaten zijn afgedrukt. Over het boek als object is zorgvuldig nagedacht. Elke begeleidende tekst ontbreekt, alleen de schuifhoes draagt een titel. De gekozen bindwijze maakt het mogelijk de bladen geheel vlak te raadplegen. Op verzoek levert de kunstenaar zelfs een speciale grondplaat die het mogelijk maakt het boek als een geopende ring van afbeeldingen te presenteren. Echter, met een gewicht van 3,5 kilo en een dikte van 7 centimeter vereist het raadplegen toch nog enige handigheid.

"New Horizons" als een ring van afbeeldingen

"New Horizons" als een ring van afbeeldingen

De boekenwieg met het boek