Moord in de bibliotheek

8 februari 2013 Melinda Kónya Boekkunst en geïllustreerde boeken

Moord in de bibliotheek is de titel van één van de boeken van Agatha Christie die de Koninklijke Bibliotheek onlangs heeft verworven.

De ‘grande dame’ van de detectiveromans liet ons een rijk oeuvre na van zesenzestig detectiveromans, enkele toneelstukken en honderdvierenvijftig korte verhalen. Onder het pseudoniem Mary Westmacott schreef ze zes romans. Haar werk is in meer dan honderd talen vertaald, waaronder natuurlijk ook in het Nederlands. De Koninklijke Bibliotheek heeft in haar collectie ongeveer 700 publicaties van en over Agatha Christie. Deze uitgaven zijn sinds 1974 door de KB ontvangen, beschreven en opgenomen in het Depot van Nederlandse Publicaties. Door een recente aankoop is de KB-collectie nog eens met 700 publicaties gegroeid met uitgaven vóór 1974 en enkele ontbrekende titels van later datum.

Eerste drukken

Detectiveliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een aantal buitengewone exemplaren. Er bevinden zich enkele mooi gebonden eerste drukken tussen uit de jaren twintig, zoals De geheime tegenstander uitgegeven door Blankwaardt & Schoonhoven in 1925. Haar debuutroman De onschuldige moordenaar (oorspronkelijke titel The Mysterious Affair at Styles), die Christie schreef in 1916, verscheen in Nederlandse vertaling in 1932.

De KB is nu in het bezit van een fraaie uitgave van Lord Edgware sterft uit 1934, die Agatha Christie schreef in Irak, toen zij haar man, Max Mallowan, vergezelde op een archeologische expeditie. Op weg naar Irak zag Christie in Calais de beroemde Orient Express, ‘plaats delict’ van haar beroemdste boek Moord in de Oriënt-expres. De oorspronkelijke eerste Engelstalige druk van dit boek uit 1934 behoort ook tot de aanwinsten. De moordenaar droeg blauw uitgegeven in 1948 door Schoonderbeek is nooit in de handel verschenen omdat de publicatierechten van de uitgever niet rechtsgeldig waren. Het omslag van het boek staat bekend als de zeldzaamste ‘wikkel’ van alle Nederlandse vertalingen van Christie. Dood van een danseres uit de Atlas Mystery Reeks uit 1952 is een van de eerste pockets bestemd voor een breed publiek.

Dood van een danseres
Dood van een danseres
De moordenaar droeg blauw
De moordenaar droeg blauw
Lord Edgware sterft
Lord Edgware sterft
Zij moest gehangen worden
Zij moest gehangen worden

De boeken worden gecatalogiseerd en zijn binnenkort ter inzage beschikbaar.

Enkele uitgaven over Agatha Christie in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek: