Rond de Missverkiezing in Spa, 1932

17 december 2012 Paul van Capelleveen Boekkunst en geïllustreerde boeken

Onlangs kocht de Koninklijke Bibliotheek bij Antiquariaat Fokas Holthuis een ansichtkaart. Deze werd op op 31 juli 1932 door het duo Eddy Du Perron en Menno ter Braak vanuit Spa verstuurd aan de dichter H. Marsman. Op de voorzijde prijkt een portret van Miss Polonia. Waarom stuurden ze die kaart met twee rijmpjes?

Handschrift van E. Du Perron en Menno ter Braak (1932) [KB hs. 135 A 67]

Handschrift van E. Du Perron en Menno ter Braak (1932) [KB hs. 135 A 67]

Edgar Du Perron, Elisabeth Du Perron-de Roos, Menno ter Braak en diens broer Wim woonden deze finale bij. Du Perron had er met enthousiasme al over geschreven aan andere correspondenten, onder wie Jan Greshoff, die een portret van Miss Turkije kreeg toegezonden met op de achterzijde een handgeschreven kwatrijn. Een kaart met Miss Holland ging naar Victor van Vriesland en in het daarop geschreven kwatrijn schreef Du Perron dat haar schoonheid niet 'grande' was. Maar Miss Polonia spande wat hem betreft de kroon, zij was 'verreweg de leelijkste van het concours'. In een brief verwees Du Perron naar de kaart die hij op 31 juli zond, maar deze kaart was tot voor kort niet teruggevonden. De twee kwatrijnen van Du Perron en Ter Braak kunnen nu aan hun poëtisch oeuvre worden toegevoegd. Dat van Du Perron bezingt de lelijkheid van de Miss, wier schoonheid onderdoet bij haar wakkere geest en mooie kleren:

Ah! cette pauvre Miss Pologne -
Elle eût pourtant assez d'esprit!
Elle eût aussi de beaux habits. -
Je ne chanterai pas sa tronge.

En Du Perron zwijgt dus maar liever over haar 'tronge', wat hier wellicht het beste vertaald kan worden met 'smoel'. Niet een fraai mondje dus, volgens Du Perron en zijn vrienden, maar men oordele zelf. De geschiedenis van de postkaart is uit de doeken gedaan in een recente uitgave:
Après la victoire: twee kwatrijnen voor H. Marsman / E. Du Perron & M. ter Braak. - Woold-'t Harkel : De Uitvreter, 2012.

Titelpagina van E. Du Perron & M. ter Braak, Après la victoire (2012)

Titelpagina van E. Du Perron & M. ter Braak, Après la victoire (2012)

Lees meer blogs over dit thema: