Verfilmde boeken en verboekte films

20 december 2013 Melinda Kónya Boekkunst en geïllustreerde boeken

Als u niet weet wat u rond de feestdagen moet doen, dan is het misschien leuk om de hele dag films te kijken.

Het aanbod van films op de televisie rond Kerstmis en Oud en Nieuw is overweldigend. Dezelfde titels zien we ieder jaar weer terug; mocht u een film afgelopen jaar gemist hebben, dan krijgt u dit jaar weer de kans om hem te zien. Hoe vaak is ‘Sissi’ niet vertoond of ‘The Sound of Music’? Mijn favoriet is ‘Dokter Zjivago’, maar ik kijk ook graag naar ‘Mary Poppins.’

Kies liever een boek

In plaats van naar de films te kijken, kunt u de boeken gaan lezen. De meeste films zijn gebaseerd op boeken die de Koninklijke Bibliotheek in haar collectie heeft. De KB heeft verfilmde boeken en ook ‘verboekte’ films.

Verfilmde boeken

Mary Poppins
Mary Poppins

Aanvraagnummer: KW BJ Z4042.

De tovenaar van Oz
De tovenaar van Oz

Aanvraagnummer: 5089100.

Alice in Wonderland
Alice in Wonderland

Aanvraagnummer: KW 56 D 65.

Een mooie film van lang geleden is 'De tovenaar van Oz' met Judy Garland in de hoofdrol, die onvergetelijk 'Over the rainbow' zong. Er bestaan meerdere uitgaven van het boek in de KB, geïllustreerd in verschillende stijlen. In 1996 verscheen een vertaling van het boek door Ernst van Altena met bijzondere tekeningen van Liesbeth Zwerger. Er hoort een bril met groengetinte glazen bij die gedragen moet worden op bevel van de Tovenaar van Oz zodra zijn Smaragden Stad betreden wordt.

'Verboekte' films