Wim Bijmoer, een artistieke duizendpoot (2)

3 november 2014 Marcel Raadgeep Boekkunst en geïllustreerde boeken

Wim Bijmoer en Annie M.G. Schmidt werkten naast hun activiteiten voor de Inktvis, ook samen voor Het Parool.

Annies eerste teksten ‘Zoo zijn we nou’, ‘Kerstliedje’ en ‘Adriaan en de kerstkabouters’ werden op 24 december 1946 gepubliceerd. Wims tekeningen verschenen voor het eerst bij haar werk op 24 mei 1947 met het kinderversje ‘De drie augurken’:

‘Er kwamen eens drie augurken aan.
Die hadden groene jurken aan.
Ze zongen van salderie salderij
en dartelden door de pinksterwei.’

Eerder verschenen enkele gedichten van Annie met illustraties van anderen, waaronder Ies Spreekmeester, maar vanaf maart 1948 werd Wim Bijmoer haar vaste illustrator. Annie schreef in 1948-1949 voor twee verschillende Parool-edities: die voor Amsterdamse en die voor Rotterdam. Bijmoer volgde haar en illustreerde kinderversjes en verhalen op de kinderpagina’s van de beide edities. Hij illustreerde bijna alle ‘Impressies van een simpele ziel’, waaronder ‘Ik doe er al zo lang mee’:

'Er moest een winkel bestaan, een gezichten-winkel, waar buiten op met vrolijke paaskleuren staat geschreven: ‘Een nieuwe lente en een nieuwe gelaat...’

Deze column en ruim honderd andere werden in drie boekuitgaven gebundeld, maar verschenen zonder de tekeningen. Later creëerde Bijmoer het schaap Veronica en het beertje Pippeloentje.

Wim Bijmoer: ‘Ik tekende erbij, week in week uit. Meestal begon het met haar versje, maar soms ook met de tekening waar zij iets bij maakte. We hadden eindeloze telefoongesprekken, ook al had ik voor zo’n tekening aan een half woord meestal genoeg’. Meestal maakte hij er dezelfde avond nog de illustratie bij. Een paar dagen later kwamen illustratie en tekst in de krant samen; het paste vrijwel altijd perfect bij elkaar.

Klassieke prentverbeeldingen

Wim Bijmoer en Annie M.G. Schmidt (collectie: Marcel Raadgeep)
Wim Bijmoer en Annie M.G. Schmidt (collectie: Marcel Raadgeep)
Zelfportret Wim Bijmoer, 1960 (collectie: Marcel Raadgeep)
Zelfportret Wim Bijmoer, 1960 (collectie: Marcel Raadgeep)
Annie M.G. Schmidt; ill. Wim Bijmoer, Kom, zei het Schaap Veronica, Amsterdam 1953
Annie M.G. Schmidt; ill. Wim Bijmoer, Kom, zei het Schaap Veronica, Amsterdam 1953

Aanvraagnummer KW XZZ 233

Stripverhalen

Voor Het Parool tekende Wim Bijmoer een aantal stripverhalen. Samen met dichter/auteur Han G. Hoekstra creëerde hij in 1957 ‘Oessoef Bontebuis’, een stripverhaal op rijm over een jongetje dat zichzelf en anderen met zijn toverkrachten in komische situaties brengt:

‘Je ziet dat ik kan toveren, want nu ben ik weer een olifant. Maar jij, jij blijft een jokkebrok. een opschepper, een leugensok. Zowaar mijn naam luidt Bontebuis, zowaar krijg jij je streken thuis.’

Met Annie M.G. Schmidt maakte hij voor dezelfde krant enkele korte strips. In 1950 werd ‘Stoute Arthur’ als stripheld tot leven gewekt en in 1955 dook bakkersfamilie Versluys op in ‘Het kerstbroodhuis’. Daarnaast verscheen van 10 oktober 1953 tot en met 23 januari 1954 het veel langere stripverhaal ‘Hendrik Haarklover’, een onbekend gebleven Annie M.G. Schmidt-verhaal over de avonturen van een kapper en zijn klanten die te maken krijgen met atoomgeheimen en terecht komen in wilde achtervolgingen en ontvoeringen.

Annie M.G. Schmidt; ill. Wim Bijmoer, Hendrik Haarklover. Delft 2014

Annie M.G. Schmidt; ill. Wim Bijmoer, Hendrik Haarklover. Delft 2014. Aanvraagnummer KW GW A105956

Aan Bijmoers carrière kwam onverwacht een einde. In 1990 verloor hij door een mislukte staaroperatie bijna zijn gehele gezichtsvermogen: ‘Ik kan niet meer kijken, denk er goed aan. Alles deed ik op m’n herinnering. Ik heb een vermogen om, als ze mij vragen ‘Hoe ziet de Berlagebrug eruit, gezien vanaf de Amstellaan’, dan zie ik gewoon het voor me.’ Toch keek hij met veel plezier terug: ‘Dat is toch een heerlijk beroep wat ik gehad heb.’ Wim Bijmoer overleed op 29 september 2000 in Bergen. Hij is 86 jaar oud geworden.