'Data-mijnbouw' in Den Haag

13 oktober 2016 Joris van Eijnatten Digitale geesteswetenschappen

Tot en met januari 2017 zal Joris van Eijnatten als KB-fellow aan zowel de Koninklijke Bibliotheek (KB) als het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study, KNAW) onderzoek doen naar de manier waarop ‘Europa’ zich in het verleden heeft voorgedaan in Nederlandse kranten. In deze blog vertelt hij er meer over.

Computationele geschiedenis is leuk én nuttig

Dit onderzoek ben ik om drie redenen begonnen. Inhoudelijk is het thema buitengewoon spannend, zoals ik hieronder zal proberen uit te leggen. Daarnaast ben ik verslingerd geraakt aan het gebruik van digitale middelen in het analyseren van tekstueel (en in de toekomst hopelijk ook visueel!) materiaal. En ik wil als een soort ambassadeur voor digital humanities in het algemeen en voor mijn collega-historici in het bijzonder aantonen dat dit type onderzoek boeiende en bruikbare resultaten oplevert. Computationele geschiedenis is niet alleen leuk, maar ook nuttig, zo luidt mijn boodschap.

Eindelijk door die gesloten KB-deuren

Dankzij KB-bekenden Jan Bos, Steven Claeyssens en Martijn Kleppe ben ik in het KB-gebouw al een beetje ingeburgerd. Ik heb de afgelopen weken meerdere malen mijn bureau weten te vinden zonder eerst te verdwalen in de vele verscholen trappenhuizen en de eindeloze gangen met glazen wanden. Niet zonder trots zwaai ik af en toe met zo’n stoere KB-pas, waarmee ik kan doen wat ik als ‘gewone’ bezoeker altijd al had willen doen: gesloten deuren open maken in het KB-labyrint, wetend dat het publiek aan de verkeerde kant van die glazen wanden mij achter mijn rug met jaloerse blikken volgt. Overigens ontsluit ik die deuren vooral om bij de koffieautomaat te komen. Ik heb ook een mailbox waarin ik regelmatig berichten ontvang die ik voor het overgrote deel niet begrijp, maar die doorgaans wel heel vriendelijk van toon zijn.

Bepaald geen verkeerde plaats om te werken, de KB! Dat laatste geldt trouwens ook voor het NIAS, dat tegenwoordig niet meer in een chique buurt in Wassenaar is gehuisvest maar in een prachtig pand aan de Oudezijds Achterburgwal, in een van de, laten we zeggen, meer gezellige buurten van Amsterdam. In feite eet ik vrij letterlijk van twee walletjes. Ook op het NIAS heb ik een bureau, een telefoon en een mailaccount. Een deel van de werkweek breng ik er volgens afspraak door en ben ik dus niet in de KB te vinden. Ook het NIAS is trouwens geen verkeerde plek om te zitten. Er lopen veel onderzoekers rond die spannende dingen doen en ze hebben een geweldige catering die de NIAS-fellows dagelijks gratis middageten verstrekt.

Waarom Europa?