The making of the KB Lab Bot

12 juni 2017 Martijn Kleppe Digitale geesteswetenschappen

Ruim een half jaar geleden zaten we met 35 programmeurs 24 uur opgesloten in een voormalige gevangenis in Utrecht tijdens de Hack-a-LOD. Waarom? Om ongestoord te kunnen werken aan oplossingen om digitale erfgoedcollecties met elkaar te verbinden en beter te ontsluiten. En het resultaat mocht er zijn. De winnaar was Hay Kranen die de Erfgoedbot maakte: een chatbot in Facebook Messenger waarmee je digitale erfgoedstukken kunt bekijken.

Chatbots

De laatste jaren zijn chatbots erg populair geworden. Het zijn programmaatjes die aangestuurd worden door de computer en waar je als mens mee ‘kunt praten’. Dat kan bijvoorbeeld in Facebook Messenger, de dienst van Facebook waarmee je rechtstreeks berichten kunt sturen naar je vrienden, zowel op je computer als telefoon of tablet. In het geval van een chatbot, is dit een ‘vriend’ aan wie je vragen kunt stellen of commando’s kunt geven. In Nederland zijn er allerlei van dit soort chatbots. Eva Jinek had er eentje, het Anne Frank Huis, de NOS, NRC Handelsblad, maar ook Albert Heijn.

Geen geld maar tijd

In tegenstelling tot andere hackathons besloten we dit keer als hoofdprijs geen geld te geven aan de winnaar. Veel liever zien we dat de goede ideeën die tijdens de Hack-a-LOD ontstaan, doorontwikkeld worden om ze echt van de grond te krijgen. Daarom won Hay 60 uur ‘programmeertijd’. Kort gezegd: een programmeur van de KB werd voor 60 uur vrijgemaakt om het idee van Hay door te ontwikkelen tot een prototype.

Bouw je eigen chatbot

Nu konden we natuurlijk een chatbot maken en denken: zo, dat is ook weer gedaan. Maar veel liever bouwden we iets waar niet alleen de KB iets aan heeft, maar ook andere bibliotheken, musea en archieven. Op de onderzoeksafdeling van de Koninklijke Bibliotheek worden vaker dergelijke tools gebouwd en als open source beschikbaar gesteld via het KB Lab. Op advies van Hay bouwden we daarom eerst een systeem waarmee andere mensen ook een chatbot kunnen opzetten. Er zijn al wel toepassingen om een chatbot mee te maken (een veelgebruikte is Chatfuel) maar vaak zitten daar beperkingen aan en neemt een bedrijf je rechten over. Een eigen systeem geeft je juist meer controle. Toen ons systeem werkte, maakten we de KB Lab Bot om te laten zien wat voor chatbot anderen nu ook kunnen maken.

Voorbeeld van de bot op mobiel

De KB Lab Bot kan gebruikt worden op een desktop computer, laptop, tablet of zoals hierboven op een mobiele telefoon.

Afkijken, ontwerpen, bouwen, testen en verbouwen

We begonnen met het samenstellen van een team. Daarin zaten de programmeur, onze coördinator social media en een medewerker van de afdeling Onderzoek. Hay was adviseur die ons gevraagd en ongevraagd (heel fijn) advies gaf. We keken naar andere chatbots en systemen, gingen ontwerpen, programmeren, overleggen, uitproberen en vooral heel veel testen. Dat deden we niet alleen maar met collega’s, familieleden en vrienden. Want niets is leerzamer dan te zien wat iemand anders met onze chatbot doet. Zeker als diegene helemaal geen ervaring heeft met chatbots.

Resultaat

En het resultaat van dit alles staat nu online: De open source software om je eigen chatbot te maken (de ‘Chatbot Builder’) & een prototype van de KB Lab Bot, een chatbot waarmee je rechtenvrije afbeeldingen uit het Geheugen van Nederland kunt bekijken. Je kunt zoeken naar afbeeldingen, maar je kunt je ook elke dag laten verrassen met een afbeelding van een schilderij, tekening, affiche of krantenknipsel. Wil je de KB Lab Bot zelf eens proberen? Als je een Facebook account hebt, ga dan naar https://www.facebook.com/KBLabBot/ en druk op de knop ‘Send message’ of ‘Stuur bericht’.

Vervolgens opent er een klein schermpje waarna je onder in dat scherm op ‘Get started’ of ‘Aan de slag’ kunt klikken. Vervolgens legt de chatbot zelf uit wat je allemaal kunt doen.
En wil je zelf een chatbot bouwen met onze Chatbot Builder? Lees dan alle documentatie op de speciale KB Lab pagina. Bij het installeren van het systeem is het wel handig om enige programmeerkennis te hebben.

Een prototype is niet perfect

Heel bewust hebben we ervoor gekozen om de KB Lab Bot te lanceren terwijl deze nog niet perfect is. Het is dan ook echt een prototype en daarom noemen we de chatbot de ‘KB Lab Bot’. De nadruk ligt hierbij op ‘lab’, dat een afkorting is van ‘laboratorium’ want de chatbot is voor ons nog echt experimenteel. En waar geëxperimenteerd wordt, is nog lang niet alles zoals het hoort te zijn. Zo zijn we nog niet tevreden over de manier waarop sommige afbeeldingen getoond worden. Soms reageert de chatbot wat traag of wordt een afbeelding niet geladen. Dit soort ‘issues’ houden we bij op een aparte pagina over onze chatbot op het KB Lab. Daarnaast zoeken we nog naar de juiste toon. Als je andere chatbots gebruikt, zul je merken dat er grote verschillen zijn in de manier waarop je wordt aangesproken. De chatbot van Eva Jinek doet het bijvoorbeeld erg persoonlijk terwijl de NOS chatbot veel emoticons gebruikt.

We willen leren

Toch maken we de software en de chatbot om twee redenen nu publiekelijk beschikbaar. Allereerst willen we ons werk zoveel mogelijk delen met mensen die ook werken aan chatbots. Op die manier hopen we gezamenlijk de software verder te kunnen ontwikkelen via Github. Dit is een onder programmeurs veel gebruikte website om software te delen en gezamenlijk verder te ontwikkelen. Daarnaast willen we leren wat mensen doen met onze chatbot. In Nederland zijn er nog maar weinig bibliotheken, archieven of musea die met chatbots werken en dus willen we uitproberen hoe de reacties zijn en delen onze ervaringen graag.

Help ons

Kortom, help ons. Probeer de KB Lab Bot uit en laat ons weten wat je ervan vindt. Dat kun je doen door aan de chatbot het woordje ‘feedback’ te sturen. Dan zie je vanzelf wat er gebeurt. Of vul deze korte enquête eens in nadat je de chatbot een tijdje gebruikt hebt. En wil je zelf een chatbot bouwen? Lees gerust alle documentatie op het KB Lab en ga zeker aan de slag met onze open source software die je kunt vinden op Github.

Alle documentatie over de KB Lab Bot vind je op de speciale pagina op het KB Lab: http://lab.kb.nl/tool/kb-lab-bot