Een verloren handschrift vol bronstige katers

13 december 2019 Jeroen Vandommele

Begin mei 2019 kocht de Koninklijke Bibliotheek een schriftje met op het titeletiket het toenmalig adres van Cor Blok (geboren 1934), een Haagse kunstenaar, kunstcriticus en emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Het schrift bevat een kort verhaal van 12 folio getiteld De Zolder en werd in 1960 volledig met de hand geschreven door een zekere Thomas Slackenmeel.

Thomas Slackenmeel

Slackenmeel was geen onbekende in de Haagse kunstenaarswereld. Het was namelijk een pseudoniem dat Cor Blok gebruikte in de jaren 1950-1960. Zo verscheen in 1957 een vermakelijk werkje over verkoudheid in de kunst, De verkoudheid en de muze, en gaf hij in 1960 zijn meest bekende werk, Barbarusische Kunst, uit, een kunsthistorische reis langs de verzonnen kunst van het fictieve land Barbarusië. Blok organiseerde zelfs een tentoonstelling van Barbarusische Kunst in het Haags Gemeentemuseum, met een opening op 1 april 1960. Tussen 1959 en 1962 maakte Blok ook een honderdveertigtal schilderijen gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien. Bloks tekeningen werden zo gewaardeerd dat ze in 1965 gebruikt werden voor het omslag van de Spectrum Prisma pocketeditie van In de ban van de ring. Tolkien waardeerde Bloks tekenstijl en kocht twee van zijn originele tekeningen. Een derde tekening werd aan hem geschonken door Blok zelf.

Thomas Slackenmeel, De verkoudheid en de muze. Amsterdam, De Arbeiderspers 1957. Aanvraagnummer: 1420 D 43
Thomas Slackenmeel, De verkoudheid en de muze. Amsterdam, De Arbeiderspers 1957. Aanvraagnummer: 1420 D 43
Thomas Slackenmeel, Barbarusische kunst. Den Haag, L.J.C. Boucher 1960. Aanvraagnummer: 1351 F 91
Thomas Slackenmeel, Barbarusische kunst. Den Haag, L.J.C. Boucher 1960. Aanvraagnummer: 1351 F 91
J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring. Deel II: De Twee Torens. Utrecht/Antwerpen, Het Spectrum 1966.  Aanvraagnummer: KW BJ 39062
J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring. Deel II: De Twee Torens. Utrecht/Antwerpen, Het Spectrum 1966. Aanvraagnummer: KW BJ 39062

Het handschrift ‘De Zolder’

Het korte verhaal past helemaal in de parodiërende stijl van Bloks toentijdse werk. Het gaat over Désirée, een drachtig poesje dat een onderkomen zoekt om de laatste weken van haar zwangerschap goed door te komen. Désirée vindt onderdak in een huis waar op zolder zeven zwarte katers wonen, die met kosmisch-psychische oefeningen een hogere graad van geestelijk leven trachten te bereiken. De katers worden overal met respect behandeld vanwege hun celibatair leven. Wanneer de katers Désirée opmerken, ontstaat er algauw tweestrijd en de zwangere poes moet op het einde van het verhaal van de huisbaas het pand verlaten, omdat haar aanwezigheid aanleiding heeft gegeven tot ‘onverkwikkelijke tonelen’. Met het geestige verhaal lijkt Cor Blok de hypocrisie van de patriarchale burgersamenleving aan te kaarten, wier schijnheiligheid gemakkelijk valt door te prikken.

Eerste twee pagina’s van De Zolder. Aanvraagnummer: KW 1900 A 237
Eerste twee pagina’s van De Zolder. Aanvraagnummer: KW 1900 A 237

Uitgeverij Stols

Het verhaal ‘De Zolder’ werd in 1960 door Blok opgestuurd naar Uitgeverij Stols in Den Haag. De uitgeverij had de intentie om het op te nemen in een bundel met kattenverhalen, maar verzeilde financieel in moeilijk vaarwater. Bij het faillissement van Stols in 1964 verdween het werkje in de vergetelheid. Vermoedelijk lag het met de restanten van het archief van Uitgeverij Stols bij de heer J.P. Barth, de toenmalige eigenaar van de uitgeverij. Tot het ongeveer zestig jaar later terug opdook op een internetveiling. Cor Blok werd gecontacteerd en verklaarde verheugd te zijn dat de KB zijn vermiste kleinood had terug gevonden. Het schriftje was namelijk de enige versie van het verhaal en hij had er nog vaak aan zitten denken. De KB zal het handschrift nu voor de eeuwigheid bewaren.

Reacties

Guys there is a huge discussion already going on about this slot..And the main concern with this
slot is the fact that no one really is waiting for a
bloody 5x stake coin win after maybe 100's of spins to trigger the feature..At least
reward the player with free spin OR an exciting bonus game..For coin wins
I'd go and play an old one armed bandit...MGS has developed some awesome
slots but the releases this year seem a bit off...

Look into my site ... <a href="https://slotonlineandroid.casa/">ribbed</a>

Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared
to be on the net the easiest thing to be aware of.
I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don't know about.
You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole
thing without having side-effects , people can take a signal.
Will probably be back to get more. Thanks

Here is my webpage - slotxo - http://babynamecentral.com

Reageer op deze blog

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam-inzendingen te voorkomen.

Lees meer blogs over dit thema: