Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar!

8 september 2020 Karin Vingerhoets Kinderboeken en strips

Bedrijfstakken als horeca, groenten- en fruittelers en winkeliers zijn geraakt door het coronavirus en de daaruit volgende maatregelen. Ze liepen omzet mis, bleven met bederfelijke waren zitten en menigeen moest ludieke acties verzinnen om het hoofd boven water te houden: van fietsroutes langs bloemenstalletjes in het Westland tot borrel-, groenten-, kaas- en andere pakketten met plaatselijke lekkernijen die online aangeschaft konden worden. #Supportyourlocals, #Buylocal, #BuyFlowersNotToiletpaper!

Spelletjes van onze kinderen, p. 8-9
Spelletjes van onze kinderen, p. 8-9
Spelletjes van onze kinderen, p. 12-13
Spelletjes van onze kinderen, p. 12-13

Vaderlandse herkomst

Op elke pagina staan twee producten centraal, die terugkomen in twee gekleurde illustraties met rijmende teksten waarbij veelvuldig melding wordt gemaakt van de vaderlandse herkomst. Een voorbeeld: een jongen die een vlieger knutselt (‘Gimborn’s pasta plakt probaat / En… ’t is Neerlandsch Fabricaat!’) en oplaat op een grasland. Dat doet ‘de Hollandsche jongen geen kwaad / want hij heeft aan z’n voeten Robinson schoenen / bestand tegen vocht en van Nederlandsch Fabricaat’. De meeste van de 40 producten zijn niet voor kinderen bestemd en het kostte de makers hier en daar wat moeite om er een draai aan te geven zodat het product toch past in het boek met de titel Spelletjes van onze kinderen. De inhoudsopgave is een lijst van producten en paginanummers waar ze te vinden zijn, een vijftal producenten is met maar liefst vier producten vertegenwoordigd.

Vulpeninkt en vlakgommen

De datering van het boek wordt geschat op 1935, omdat bij één van de producten een wedstrijd wordt vermeld met 31 juli 1936 als sluitingsdatum. Veel van de producten die vol lof worden aangeprezen kennen we nu niet meer, zoals Gimborn vulpeninkt en vlakgommen, de leren tassen van Rijnveld, P. Sluis vogelvoer, Rupax tennisschoenen, Brocapharm’s elastisch vingerverband en Brocaplast hechtpleisters, Stokhuyzen’s vruchtensap en jam, Patria kinderwagens en de Heemaf Sbik-schakelaar (volgens Google een motorbeveiligingsschakelaar voor elektrische machines). Een aantal vaderlandse producten heeft de tand des tijds doorstaan, dat zijn: Persil wasmiddel, Jecovitol levertraan, Vredestein banden, Peynenburg’s koek, Veha radiatoren, Gouda stearinekaarsen, Duryea maizena en Droste cacao. Of deze merken ook de coronacrisis zullen overleven, zal de tijd moeten uitwijzen.

Spelletjes van onze kinderen, detail achterplat

Spelletjes van onze kinderen, detail achterplat