'Winterdieren' bekroond met Gouden Griffel

4 oktober 2012 Karin Vingerhoets Kinderboeken en strips

Schrijfster Bibi Dumon Tak heeft op het kinderboekenbal 2 oktober de Gouden Griffel uitgereikt gekregen. Haar boek Winterdieren werd door de jury uit ruim 150 boeken verkozen tot mooiste Nederlandse kinderboek van het afgelopen jaar.

Het kinderboekenbal is de traditionele opening van de Kinderboekenweek, die van 3 t/m 14 oktober wordt gehouden. Bibi Dumon Tak won met Winterdieren haar eerste Gouden Griffel, nadat ze vier keer eerder de Zilveren Griffel in ontvangst mocht nemen. De Zilveren en Gouden Griffels worden jaarlijks uitgereikt door de CPNB.

De zuidelijke zeeolifant
De zuidelijke zeeolifant
De antarctische ijsvis
De antarctische ijsvis

Het boek wordt aanbevolen voor lezers van 9 t/m 12 jaar, maar door de vlotte stijl en de vele weetjes is het zeker ook leuk voor volwassenen. Of wist u al dat krill voortdurend moet peddelen om niet naar de bodem van de zee te zakken? Ook de sfeervolle paginavullende illustraties, die Martijn van der Linden maakte in prachtige koele blauwtinten, zullen volwassenen aanspreken. Een derde reden om dit boek eens te hand te nemen? Het is pas de tweede keer dat de Gouden Griffel naar een non-fictie werk gaat. Zo’n opmerkelijk boek wilt u misschien toch even bekijken. U vindt Winterdieren in de KB-collectie onder aanvraagnummer 2324325. Ook alle andere werken van Bibi Dumon Tak zijn via de catalogus ter inzage aan te vragen.