Lezen in tijden van onrust

31 maart 2017 Rosanne Bassie (stagiaire filosofie) Nederlandse filosofie

Lezen, lezen en nog eens lezen: als masterstudent Wijsbegeerte combineer ik het afronden van de laatste vakken, het schrijven van de masterthesis en stage lopen in de KB tijdens de Maand van de Filosofie. Gelukkig beschouw ik lezen als een hobby.

Maand van de Filosofie in de Koninklijke Bibliotheek

In het kader van de Maand van de Filosofie heeft de KB op de themasite Nederlandse filosofie twee nieuwe profielen gelanceerd van de Nederlandse filosofen Joke Hermsen en René ten Bos. Naast het essay schrijft Joke Hermsen in haar filosofische essaybundels over tijd en rust. Onrust ontstaat volgens Hermsen wanneer er teveel focus ligt op kloktijd. Ze introduceert een innerlijke tijd, die staat voor rust, en ruimte biedt voor creativiteit. Afzwaaiend Denker des Vaderlands Marli Huijer waardeert kloktijd juist als belangrijk middel om discipline aan te brengen.

René ten Bos is de nieuwe Denker des Vaderlands. Deze filosoof en organisatiedeskundige volgt in die rol Marli Huijer op. Met zijn boek Bureaucratie is een inktvis [dit boek aanvragen: inzien in de KB] won hij in 2016 de Socratesbeker. Hij houdt zich met uiteenlopende onderwerpen bezig, maar voor hemzelf hebben ze een duidelijke rode lijn, zoals blijkt uit Later word ik filosoof [dit boek aanvragen: inzien in de KB].

Voorzijde Bureaucratie is een inktvis
René ten Bos, Bureaucratie is een inktvis (2015)

René ten Bos, Bureaucratie is een inktvis (2015)

Achterzijde Bureaucratie is een inktvis
René ten Bos, Bureaucratie is een inktvis (2015)

René ten Bos, Bureaucratie is een inktvis (2015)

Voorzijde Later word ik filosoof
Peter Henk Steenhuis, Later word ik filosoof (2017)

Peter Henk Steenhuis, Later word ik filosoof (2017)

Meer weten? Ga naar de KB-collectie

Voor zowel Hermsen, Huijer als Ten Bos kunt u in de KB terecht, waar alle in Nederland uitgegeven publicaties en werken óver de Nederlandse geschiedenis en cultuur verzameld worden [lees meer over de Nederlandcollectie]. Ook de internationale achtergronden van de debatten waarin deze Nederlandse filosofen zich mengen kunnen gemakkelijk opgezocht worden in de filosofische databanken via de pagina Digitale bronnen: hulp bij het zoeken. Met deze wegwijzer kun je zoeken naar relevante filosofische naslagwerken. Zo gebruik ik zelf regelmatig de Stanford Encyclopedia of Philosophy, waarin ik vanuit huis een lemma kan lezen over bijvoorbeeld Hannah Arendt, naar wie Hermsen vaak verwijst.

Nominaties Socratesbeker

Op de Leeszaal van Nederland in de KB staan in het paviljoen Nederland Nu boeken die genomineerd zijn voor de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorgaande jaar. Tijdens de Nacht van de Filosofie op 21 april 2017 zal de winnaar gekozen worden. De kans is groot dat ik de komende tijd met één van deze vijf boeken in de stiltecoupé van de trein zit.

Titels op de shortlist van de Socratesbeker

Titels op de shortlist van de Socratesbeker (bron: Maand van de Filosofie)