Maand van de filosofie: grenzen aan begrijpen

31 maart 2016 Kirsten Hulsker Nederlandse filosofie

Als ik vertel over mijn werk als collectiespecialist filosofie, zie je mensen vaak wat glazig kijken. Filosofie, dat gaat toch over ingewikkelde vraagstukken? Kunnen ‘gewone’ mensen dat wel begrijpen?

Erno Eskens Een beestachtige geschiedenis van de filosofie
Erno Eskens Een beestachtige geschiedenis van de filosofie
Essay Maand van de Filosofie
Essay Maand van de Filosofie
Titels op de shortlist Socratesbeker
Titels op de shortlist Socratesbeker

Verken je eigen grenzen tijdens de Maand van de Filosofie

‘Over de grens’ is het thema van de Maand van de Filosofie. De hele maand april staat in het teken van publicaties en activiteiten die inspireren om op een toegankelijke manier het thema ‘Over de grens’ te verkennen. Paul Scheffer De vrijheid van de grens essay Maand van de Filosofie

Essay: De vrijheid van de grens

Bestaat vrijheid niet juist bij de gratie van grenzen? Dat onderzoekt Paul Scheffer in het essay van de Maand van de Filosofie. Daarmee neemt hij als essayist het voortouw in denken over grenzen. Maar er zijn talloze andere voorbeelden.

De grenzen van Marius de Geus en Ton Lemaire

In het kader van de Maand van de Filosofie lanceert de KB op de themasite Filosofie twee nieuwe profielen van Nederlandse filosofen. Marius de Geus schrijft over de grenzen die we moeten stellen aan onze consumptiedrift als we de milieucrisis willen bezweren. Ton Lemaire vindt dat we de economische productie moeten begrenzen, zodat we ons meer in harmonie met onze natuur kun ontplooien. Literatuurplein wijdt een special aan de Maand van de Filosofie, waar u meer kunt lezen over de rol van grenzen in het werk van auteurs als Tommy Wieringa en Tonke Dragt. Ook leest u daar meer over de activiteiten van openbare bibliotheken.

Denker des Vaderlands Marli Huijer

Welke positie neemt de Denker des Vaderlands in? Tijdens de Filosofie Nacht op 15 april zal zij als Denker in gesprek de vraag verkennen: wat als iedereen migrant zou zijn? Hoe Huijer dit thema zal uitwerken in haar nieuwe boek dat in april zal verschijnen, blijft nog even een verrassing. Intussen kunt u zich verdiepen in haar denkbeelden via het profiel van Marli Huijer op de themasite Filosofie van de KB.

Essay De vrijheid van de Grens

Hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer schrijft dat de mobiliteit van mensen onevenredig veel aandacht krijgt, en dat terwijl de meerderheid van de mensen leeft, werkt en sterft in de regio van herkomst. Bovendien leidt de nadruk op de mobiele mens tot een onderwaardering van plaatsgebondenheid. Om vooruit te komen in de wereld, zo lijkt de gangbare gedachte, moeten voortdurend grenzen overschreden worden – totdat we in een grenzeloze wereld leven. Scheffer verkent in het essay De vrijheid van de grens.

Socratesbeker

De Socrateswisselbeker wordt elk jaar uitgereikt aan de auteur van het meest indringende, uitdagende, urgente Nederlandstalige filosofieboek van het voorafgaande jaar. Voor de shortlist van de Socratesbeker zijn genomineerd: Tinneke Beeckman, Wouter Mensink, René ten Bos en Arnold Heumakers en Erno Eskens. De genomineerde titels voor de Socratesbeker vindt u in het Paviljoen Nederland Nu op de Leeszaal van Nederland in de KB.

Nacht van de Filosofie

Meer dan veertig sprekers uit binnen- en buitenland zullen tijdens de Filosofie Nacht op 15 april met elkaar in debat gaan over het thema ‘over de grens’. Onder de sprekers is Simone van Saarloos, de filosofe met de status van de jongste Zomergast tot nu toe. Zij verkende de grenzen van ons denken over liefdesrelaties in haar spraakmakende pleidooi voor de polyamoureuze relatie, Het monogame drama (inzien in de KB: aanvragen in de catalogus). Tijdens de Nacht van de Filosofie gaat Saarloos in debat over liefde en grenzen. Uiteindelijk is leeftijd ook maar een bedachte grens…