Marli Huijer: Vrijheid dankzij discipline

29 april 2015 Daniel Meijer (stagiair, 2015) Nederlandse filosofie

Om half negen ’s ochtends zit ik tegenwoordig al te lezen voor mijn studie. Wie me dat een half jaar geleden had gezegd, had ik voor gek verklaard. Zo gedisciplineerd ben ik niet. Maar nu ik vier dagen per week in de trein naar Den Haag zit, heb ik weinig anders te doen en gaat het ineens vanzelf.

Thuis zou ik niet zo vroeg zijn opgestaan en zou ik uitgebreid ontbijtend het internet rondbrowsen. Ik zou vaak van mijn stoel opstaan om andere dingen te gaan doen. Misschien zou ik zelfs gaan stofzuigen. Uitstelgedrag dus.

De afspraak om om 9 uur in de KB te zijn en het gebrekkige internet in de trein dwingen mij echter om te gaan studeren. En daar ben ik blij mee.

Het 'uitbesteden van discipline', noemt Marli Huijer dat. Wie moeite heeft om gedisciplineerd aan het werk te blijven, kan allerlei trucjes uithalen om het toch te doen. Op de profielpagina van Marli Huijer is te lezen hoe het volgens haar kan dat veel mensen moeite hebben met het opbrengen van genoeg zelfdiscipline en wat er aan kan worden gedaan.