Netflix en filosofie

4 april 2014 Anna Rademakers Nederlandse filosofie

Het heeft even geduurd, maar onlangs ben ik overstag gegaan: Netflix heeft zijn intrede gedaan in mijn leven. Voor wie het niet kent: Netflix is een dienst waarmee je online on demand films en tv-series kunt kijken. Geen voor de hand liggend onderwerp voor een KB-blog zou je denken, en al helemaal niet voor een blog over filosofie. Maar schijn bedriegt.

Maand van de filosofie

Laten we beginnen bij de aanleiding voor dit stukje: het is april, traditiegetrouw de maand van de filosofie. Voor de dertiende keer alweer, vinden deze maand op tientallen locaties in het land activiteiten plaats om de filosofie bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Erno Eskens, één van de initiatiefnemers, zei ooit in dagblad Trouw : "We zien het als onze taak om de filosofie te verbreiden. De filosofie moet de hele cultuur doordrenken." En dat lijkt te lukken.

Richard Greene et al (ed.), Dexter and Philosophy, 2011
Richard Greene et al (ed.), Dexter and Philosophy, 2011

Aanvraagnummer: LZ POP.C 10. PCP58. Ook beschikbaar via EBL.

Richard Greene et al (ed.), The Sopranos and Philosophy, 2004.
Richard Greene et al (ed.), The Sopranos and Philosophy, 2004.

Aanvraagnummer: LZ POP.C 10. PCP07. Ook beschikbaar via EBL.

Richard Hanley (ed.), South Park and Philosophy, 2007.
Richard Hanley (ed.), South Park and Philosophy, 2007.

Aanvraagnummer LZ POP.C 10. PCP26. Ook beschikbaar via EBL.

Online en on demand

De KB heeft de serie van Open Court in open opstelling in de leeszaal staan. Met plezier zie ik soms dat ze wat slordig of in de verkeerde volgorde in de kast zijn teruggezet. Sporen van gebruik! Maar wat heb je aan de leeszaal wanneer je onderuitgezakt op de bank je favoriete serie zit te kijken? Ook voor deze Netflix-adepten biedt de KB uitkomst. De E-books van de … and Philosophy-reeks zijn voor KB-jaarpashouders namelijk online en on demand te raadplegen via Ebook Library. Met dank aan …and Philosophy kunnen we nu Dexter – over een seriemoordenaar die andere misdadigers ombrengt – kijken met Michel Foucaults ideeën over straf en Socrates’ adagium 'ken uzelf’ in het achterhoofd en kunnen we Livia Soprano’s woorden “It’s all a big nothing” uit de maffiaserie The Sopranos relateren aan Nietzsches opvattingen over nihilisme. Netflix en filosofie: misschien toch niet zo’n gekke combinatie.