Bij toeval Willem van Oranje
26 juli 2017 Huibert Crijns Nederlandse geschiedenis en cultuur

Al en paar dagen ben ik bezig met een vooronderzoek voor een tentoonstelling over de 50 onderwerpen van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Voor het onderwerp de 'Hanze', dat de periode 1350-1450 beslaat, blijkt het moeilijk iets bijzonders te vinden. We hebben uiteraard wel boeken uit die periode, maar die gaan vooral over religie en theologie en niet over de Hanze. Al speurend in een dikke map getiteld Brieven en documenten van vorstelijke personen zit ik plotseling met dit in mijn handen:

Brief Willem van Oranje

Brief Willem van Oranje

Een brief van Willem van Oranje, d.d. 23 april 1578, verstuurd uit Antwerpen aan Koning Hendrik III van Frankrijk. De brief is geschreven door een secretaris, maar ondertekend door Willem zelf: Guille de Nassau. In de brief vraagt Willem de Franse koning of hij er bij de Spanjaarden op wil aandringen de Pacificatie van Gent na te leven.

Dat vind ik altijd zo'n onbeschrijfelijke historische sensatie: dat ik nu iets in mijn handen heb wat Willem van Oranje 439 jaar geleden ook in zijn handen heeft gehad.

Voor de liefhebbers: het signatuur is KW 121 A 1/1