Gebreide badpakken en kleding van hennep
15 oktober 2012 Ellen van Oers Nederlandse geschiedenis en cultuur

De KB-bureauagenda voor 2013 heeft kleding/mode als thema. Collega Erik Geleijns en ondergetekende mochten grasduinen in de rijke collecties van de KB en brachten - in samenwerking met de collectiespecialisten van de KB - een aantal gevarieerde afbeeldingen bijeen.

Zo verzamelden we afbeeldingen van klederdrachten, reusachtige achttiende-eeuwse kapsels, gebreide badpakken en wielrenkleding. Dames- en kinderkleding uit de negentiende eeuw plaatsten we naast afbeeldingen van een Turks dameskostuum uit de zeventiende eeuw en de mantel van een heilige uit de vijftiende eeuw. In de agenda tref je ook kleding gemaakt van hennep en kleding 'om te laten zien wie je bent'. Een Scheveningse vissersvrouw uit 1857 krijgt gezelschap van een vamp uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Praten en breien, april 1935
Praten en breien, april 1935

Aanvraagnummer: KW XKZ 0599 [1-2]

Libelle’s Haken en breien, april 1949
Libelle’s Haken en breien, april 1949

Aanvraagnummer.: KW TM 0064

Of het gebreide badpak ooit een succes is geweest, mag worden betwijfeld. Het zal niet alleen hebben gekriebeld, maar natte wol zakt ook nog eens enorm uit. Wie in een wollen badpak ging zwemmen, zal bij het verlaten van het water onaangenaam zijn verrast. Kinderkleertjes van wol zijn natuurlijk een heel ander verhaal. De hele twintigste eeuw werden die trouw door oma's en moeders gebreid en generaties zijn erin groot geworden.

De KB-bureauagenda 2013 - gepubliceerd door Uitgeverij Bekking & Blitz - is te koop in de boekhandel, bij musea en aan de balie van de KB.