Klein boekje, grote gevolgen
21 februari 2018 Arlette Sjerp Nederlandse geschiedenis en cultuur

Op 9 september 2016 berichtte de KB over de aankomst van het grootste sportboek ooit: Feyenoord de grootste. Het boek – een halve meter breed en met een gewicht van 30 kilo – was de avond ervoor feestelijk gepresenteerd in de Kuip, in aanwezigheid van vele voetbalgrootheden. Het kostte zo’n duizend euro en er was zelfs een speciale standaard voor ontworpen.

Maar schijn bedriegt. Dit boekje is een zeer gewild verzamelaarsobject, zoals een handelaar vertelt in dit Volkskrantartikel uit 2001: ‘“Er wordt naar gezocht. Die boeken moeten vernietigd zijn, maar volgens mij liggen ze ergens in een schuur te verrotten.”’ Hij heeft het over Feyenoord, van Lex Muller en Matty Verkamman, ook wel het ‘Opel hand in hand met Feyenoord’-boek genoemd. Dat verscheen in 1986 maar werd door de sponsor onmiddellijk uit de handel gehaald vanwege bezwaren van het toenmalige bestuur van Feyenoord. Waarom?

32 jaar later weten we zeker dat de 10.000 exemplaren nooit meer in de schappen van de winkel zijn verschenen. Een enkele gelukkige verzamelaar heeft er misschien een op de plank staan, maar voor de rest is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Gelukkig wordt er vanaf nu één exemplaar bewaard in de Koninklijke Bibliotheek, waardoor het boek voor iedereen - fans, journalisten en onderzoekers – voor altijd toegankelijk is.