Koken in tijden van Corona

2 juli 2020 Anna Rademakers Nederlandse geschiedenis en cultuur

Half juni viel het op de mat: Crisiskoken van Mara Grimm. Deze culinair journaliste maakte het kookboek tijdens de ‘intelligente lockdown’ waar Nederland van half maart tot begin juni in verkeerde. Ze speelde ook met dat gegeven in de vormgeving – voor de foto’s werd als ondergrond bij sommige gerechten gebruik gemaakt van kranten en tijdschriften uit deze periode. Het resultaat: 40 betaalbare recepten van topkoks in een sober, maar verzorgd uitgegeven boekje met een bijzondere open rug. Sympathiek bovendien, want van elk verkocht exemplaar gaat €2,50 van de opbrengst naar de Voedselbank.

Pasta quarantaine

En nu is het bijna jammer dat de beperkingen zo zijn afgebouwd dat we weer alles volop kunnen kopen, al kan het geen kwaad om nog even op de kleintjes te blijven letten. Er staan namelijk veel lekkere en verrassende recepten in Crisiskoken. Sommige gerechten refereren in de titel direct aan de crisis: Pasta quarantaine, Crisisnoedels of Restjes-risotto. In andere gevallen staan de bedenkers van het gerecht centraal: Kikkererwten van [Robert] Kranenborg, Ballen van Jonnie [Boer] en Bonen van Benny [Blisto]. Het moet gezegd worden: Grimm heeft behoorlijk wat grote namen uit vak voor haar project weten te strikken. Ook schrijver Ronald Giphart, topkok Joris Bijdendijk, kookboekenschrijfster Janny van der Heijden en culinair recensent Joël Broekaert werkten mee.

Pasta quarantaine uit Crisiskoken. Foto: Arno Bosma
Pasta quarantaine uit Crisiskoken. Foto: Arno Bosma
Bal van Jonnie uit Crisiskoken. Foto: Arno Bosma
Bal van Jonnie uit Crisiskoken. Foto: Arno Bosma

Lees meer blogs over dit thema: