Spotprenten in de KB
5 februari 2015 Kirsten Hulsker Nederlandse geschiedenis en cultuur

Nog voordat ik enig benul had van politiek kwam ik als kind in aanraking met politieke spotprenten. Ik vroeg mij af wie toch “die enge man” was die daar met ruige stoppels als een boef stond afgebeeld.

Reacties

Spot uit - licht uit
Propria Cures werd in 1965 door justitie vervolgd wegens godslastering begaan door door Bram de Swaan: de veroordeling bedroeg 100 gulden. Adram de Swaan is overigens toch nog goed terecht gekomen, al of niet met Gods hulp.
Een jaar later verkeek Gerard Reve zich op een ezel. Er vielen geen doden. Dat in 1975 de drukker van De Nieuw Linie (een gazet voor roomsen en wielrenners) weigerde een tekening van Aat Veldhoen te publiceren waarin Minister-President Joop den Uyl à tergo Koningin Juliana penetreerde telt niet. Dat was de drukker, een particulier. De Nieuwe Linie en alle andere genoemden bestaan overigens niet meer. Aat Veldhoen daarentegen is nog altijd springlevend. Zijn plaatje, zie http://www.kwetsendekunst.nl/page693.html, verscheen later lekker toch in Propria Cures, zoals hier afgebeeld.

Reageer op deze blog

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.