#Verhalen voor nu: De grens met België

19 mei 2020 Anna Rademakers Nederlandse geschiedenis en cultuur

Mijn familie woont in België. Aangezien onze zuiderburen de grens angstvallig dichthouden in de strijd tegen het coronavirus heb ik ze al een tijdje niet gezien. Hoewel het me persoonlijk ook beter lijkt nog even te wachten met een bezoek, heb ik me wel al afgevraagd of (en hoe) ik de grens over zou kunnen komen: ik heb een Belgisch paspoort, maar een Nederlands kenteken op mijn auto. Waar zullen ze naar kijken? En wat zal zwaarwegender zijn?

Topographische kaart der grensscheiding tusschen het Oud Nederland en de Belgische Provintien, 1831. Aanvraagnummer: 3012 B 31.

Topographische kaart der grensscheiding tusschen het Oud Nederland en de Belgische Provintien, 1831. Aanvraagnummer: 3012 B 31.

Voor De Jong en de zijnen viel het dus alleszins mee. Ik zal nog even wachten tot de autoriteiten hun fiat geven voor een buitenlands bezoek. In de tussentijd geven de brieven van De Jong me alvast een schilderachtig beeld van mijn bestemming: “Welk een schoon land bij de beschouwing, welke nijvere inrigtingen bij nadere betrachting, welk eene welvaart bij het resultaat!”. Over een paar weken kom ik weer op bezoek.

Reageer op deze blog

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam-inzendingen te voorkomen.

Lees meer blogs over dit thema: