Verrassing in een anonieme schenking
4 november 2016 Huibert Crijns Nederlandse geschiedenis en cultuur

Waarom schenken mensen anoniem een boek aan de KB? Nou, bijvoorbeeld omdat ze niet met dat boek geassocieerd willen worden, maar het toch ook niet willen weggooien. Zo schonk een dame die graag onbekend wil blijven ons afgelopen zomer dit boek:

Bovendien vond ik twee nummers van het Oranje Bulletin, een blaadje van de samenwerkende ondergrondse pers dat officiële mededelingen van de Nederlandse regering in het bezette gebied publiceerde.

Alleen al het bezit van zo'n krantje kon je aardig in de problemen brengen tijdens de bezetting. En daarmee is het blazoen van de vader van de schenker weer min of meer gezuiverd. (Al zegt het bezit van zowel het één als het ander weinig over de politieke gezindheid van de eigenaar.)

Ik weet niet of de dame zich bewust was van de aanwezigheid van deze krantjes in het boek. Maar deze exemplaren waren nog niet in het bezit van de KB. En omdat dit Nederlandse publicaties zijn, wil ik ze graag opnemen in de collectie van de KB.

Daarom ben ik nog blijer met de krantjes dan met het boek. Wat jammer dat ik die anonieme dame daar nu niet voor kan bedanken. Bij deze dan maar, en public!

Reacties

Beide krantjes zitten volledig in Delpher. U kunt zich dus de moeite besparen om deze losse nrs in de KB-collectie op te nemen.
Of: U maakt kopieën vanuit Delpher van deze titels. Dan heeft u een complete set.

Het zou kunnen betekenen dat de bezitter in het verzet zat. En dan is dit boek wellicht de perfecte verstopplaats geweest bij een eventuele huiszoeking, wie weet....

Beste Rob Delvigne,

Inderdaad zijn deze krantjes al te vinden op Delpher. De exemplaren op Delpher zijn echter afkomstig uit de collectie van het NIOD. De KB heeft deze exemplaren nog niet in haar bezit. Daarom ben ik er toch blij mee, als aanvulling op de collectie van de KB.

Het zou mooi zijn als de KB de de beide bulletins en het Veritaskrantje bij de nazi-publicatie zou behouden, want de ensemblewaarde van deze 4 items is bijzonder en biedt een mysterie dat door latere geschiedkundigen nog eens ontrafeld zou kunnen worden en wat ooit zou kunnen leiden tot de ontdekking van de identiteit van de (verzets)persoon die een perfecte dekmantel bedacht voor Duitsers onwelgevallige publicaties.

Reageer op deze blog

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.