De boeken van Gerrit Komrij

28 november 2012 Paul van Capelleveen Nederlandse literatuur en taal

De Koninklijke Bibliotheek heeft op de veiling van de bibliotheek van Gerrit Komrij bijna twintig bijzondere uitgaven aangeschaft. Dat lijkt misschien wat weinig, maar de KB koopt natuurlijk Nederlandse boeken en Komrij's collectie bevatte in merendeel buitenlandse uitgaven, zie bijvoorbeeld de sectie met 'Foreign literature'.

Alleenspraak op het secreet (1849)2
Alleenspraak op het secreet (1849)2
 Flora's examen in d'Oriental (ca. 1850)
Flora's examen in d'Oriental (ca. 1850)
Catalogus The library of Gerrit Komrij (Bubb Kuyper, 2012)
Catalogus The library of Gerrit Komrij (Bubb Kuyper, 2012)

Strontboeken

Onder de scatalogische werken kon de KB twee werkjes scoren: Alleenspraak op het secreet (1849) en Het goed regt van den beerput, met bewijzen verdedigd (1879). Dat laatste boekje hadden we al, maar bij dat lot zat nog een ander werkje, De verstopping. Hare gevolgen en behandeling (ca. 1900) en dát hadden we nog niet. Het is mooi dat deze boeken, die Komrij gebruikt heeft voor zijn standaardwerk op dit gebied, Komrij's kakafonie (2006) voor Nederland behouden zijn. Bij de verschijning van dat boek exposeerde Komrij een selectie van scatalogische werken bij De Slegte en wie zijn introductie van de tentoonstellingscatalogus wil nalezen kan dat doen in het postuum verschenen werk Halfgod Verzamelaar (2012), met alle teksten die Komrij, in columns, romans, blogs en essaybundels schreef over de verschijnselen boek en bibliofiel.

Nieuws over de veiling

De avond van de veiling bracht Nieuwsuur een item over de collectie van Komrij. De scatologische werken leverden enkele fraaie staaltjes eufemismen op: van 'drollenkunde' tot 'boeken over uitwerpselen'. Kennelijk is stront nog steeds een taboewoord. Voor wie de veiling niet kon bijwonen - zoals ik - duurde het nog een tijdje om erachter te komen of de lots aan je waren toegeslagen. Na middernacht stonden op de website van Bubb Kuyper de resultaten online en kon er gekeken worden of degene die voor de KB geboden had in de zaal succesvol was geweest. De KB had deze keer aan verschillende antiquaren gevraagd om de KB-biedingen uit te brengen en om een uur of één afgelopen nacht zag ik op de website dat een en ander voor de KB gunstig verlopen was. De veiling, zo werd bekend gemaakt, bracht iets minder op dan verwacht: bijna €200.000. Kinderboeken en erotica deden het goed, voor de oude drukken was minder belangstelling en niet alle lots werden verkocht. Dit is overigens pas het eerste deel van de bibliotheek van Gerrit Komrij. Later dus meer.