Nieuwe bloemlezing culinaire verhalen van Ronald Giphart
26 november 2015 Arno Kuipers Nederlandse literatuur en taal

Eind november 2015 verschijnt De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen, samengesteld door Ronald Giphart. Tot ons grote genoegen verschijnt dus alweer een deel in de uitdijende serie bloemlezingen die uitgeverij Prometheus uitbrengt in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek.

Troost, 9e druk, 2008
Troost, 9e druk, 2008
Keukenprins, 2008
Keukenprins, 2008

Het Vegetarisme van Mr. J.P. de Vries

Denk echter niet dat dit een gezellige bloemlezing is over de lekkerste hapjes, de leukste restaurantjes en de interessantste receptjes. Af en toe kookt het flink over in deze culinaire collectie. Er zijn zelfs verhalen over eten waarbij de eetlust u wel eens zou kunnen vergaan. Eén van de auteurs uit deze bloemlezing is bijvoorbeeld F. Bordewijk, de Nederlandse grootmeester van het lugubere. Giphart koos van hem maar liefst vier stukken, waaronder de bizarre vertelling ‘Het vegetarisme van Mr. J.P. de Vries.’ Deze De Vries blijkt natuurlijk allesbehalve vegetariër. Dat wil zeggen: hij ziet wel af van vlees, maar eigenlijk alleen omdat hij de drang tot consumptie van die ene soort vlees niet kan bevredigen: ‘ik wil en zal toch eens echt mensenvlees proeven!’

Honger

Giphart is voor deze bloemlezing steeds op zoek geweest naar verhalen waarin het eten centraal staat. In duizenden verhalen en romans wordt natuurlijk wel eens wat gegeten, maar voor deze bundeling moest het eten in de verhalen echt essentieel zijn. En een opvallend verschijnsel van voedsel is dat het essentiëler wordt naarmate het er niet is. Daarom staat in Gipharts boek bijvoorbeeld ook een verhaal als ‘Honger’ van wijlen Rogi Wieg. Dit gaat over een schrijver die een kampoverlevende uitnodigt om te vertellen over de honger. De schrijver wil begrijpen wat honger is: ‘Mijn probleem was dat ik niet wist hoe ik honger moest beschrijven.’ Over schaarste aan voedsel gaat het ook in de fragmenten die Giphart opnam uit het dagboek van Anne Frank en uit Dagboek uit een kamp van Loden Vogel, pseudoniem van Louis Tas.

F. Bordewijk, Het vegetarisme van Mr. J.P. de Vries, Utrecht, 1984
F. Bordewijk, Het vegetarisme van Mr. J.P. de Vries, Utrecht, 1984
Loden Vogel, Dagboek uit een kamp, 2000
Loden Vogel, Dagboek uit een kamp, 2000
Anjet Daanje, Delle Weel, 2011
Anjet Daanje, Delle Weel, 2011

Stoom puft uit de pannen

Maar er zijn in deze bloemlezing natuurlijk ook vele minutieuze beschrijvingen van voedselbereiding en maniakale koks te vinden, zoals in de fragmenten uit Delle Weel van Anjet Daanje: ‘De keuken heeft bijna zijn kookpunt bereikt. Stoom puft uit de pannen met groenten en kreeft, hitte kringelt van de bakplaat, zweet biggelt langs de gezichten van de koks. Ze vegen het vergeefs met de mouw van hun koksbuis weg, in de hoop dat Delle niet ziet waarnaar de druppels op weg zijn en hun spottend zal vragen of hun lichaamssap een exotische specialiteit is die ze voortaan op de kaart moet zetten.’ Creatieve recepten worden uiteraard ook niet geschuwd, zoals ‘Geheime billenpoepsaus’ van Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Maar voor geheime billenpoepsaus moet je drie mooie rode mevrouwen eten en anderhalf uur na het poepen met een stokje roeren totdat het begint te schuimen. Je moet het eten met heel veel chips.’

Eet smakelijk!

De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen is ook verkrijgbaar via de Webwinkel van de KB

Reageer op deze blog

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.