Dataservices en API's

Digitale afbeeldingen, metadata en teksten uit de KB-collecties zijn beschikbaar voor hergebruik. U kunt de data, afhankelijk van de geldende licentie, inzetten voor onderzoek, webtoepassingen en andere diensten. De data zijn beschikbaar volgens linked data-principes, als download, via API’s (Application Programming Interface) op basis van SRU of OAI-PMH of via Wikimedia Commons.

Op data.bibliotheken.nl wordt toegang gegeven tot de Linked Data van de Koninklijke Bibliotheek en andere bibliotheekinstellingen. Voor informatie over andere datasets kunt u terecht op de pagina over Linked Data van de KB

Open datasets

De volgende datasets kunt u vrij en zonder beperkingen gebruiken:

Ook als u gebruik wil maken van één van de open datasets dan stellen wij een bericht via dataservices@kb.nl zeer op prijs. Wij zijn erg benieuwd naar toepassingen en onderzoeksresultaten op basis van deze data. Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid om u op de hoogte te brengen van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de datasets of het vrijkomen van nieuwe datasets. Onze datasets zijn deels ook beschikbaar via Open Cultuur Data, OpenDataNederland.org, Data.overheid.nl, Wikipedia en NARCIS.

CC-BY-NC-ND dataset

De volgende dataset is te gebruiken onder een CC-BY-NC-ND-licentie:

Overige datasets

Wilt u aan de slag met de data van kranten, boeken en tijdschriften waar mogelijk nog auteursrechten op rusten? Deze data zijn (gedeeltelijk) op aanvraag beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door wetenschappers, onderzoekers, docenten of (data)journalisten. Voor vragen over dit soort maatwerk kunt u contact opnemen met dataservices@kb.nl. Per aanvraag wordt bekeken welk soort hergebruik mogelijk is.

U kunt hierbij denken aan (gedeelten van) de volgende datasets:

Het is ons streven om deze en andere datasets op termijn eveneens zo open mogelijk aan te bieden.

Contact

Meer informatie kunt u krijgen bij ons Digital Humanities team dh@kb.nl.

Praktijkvoorbeelden

Enkele praktijkvoorbeelden van projecten met KB-data:

 

Naam

Korte omschrijving

Gebruikte dataset(s)

Nederlab

Nederlab is een webomgeving voor onderzoekers die zich bezighouden met historische ontwikkelingen in de Nederlandse taal, literatuur, en cultuur. Zij kunnen in Nederlab selecties maken uit tienduizenden Nederlandstalige teksten. Die selecties kunnen ze met geavanceerde technologie doorzoeken en analyseren.

DBNL, Early Dutch Books Online, Delpher Kranten

Europeana

Europeana ontsluit diverse datasets van de KB.

Newspapers

Early Dutch Books Online 
Het Geheugen
Alba Amicorum

Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen ontsluit onder meer de oorlogskranten uit de Historische Kranten-set.

Historische Kranten
Geheugen van Nederland

Kijk voor meer voorbeelden bij Affiliated Researchers op KB Lab.

Contact

Meer informatie kunt u krijgen bij dataservices@kb.nl.