Via Delpher ANP radiobulletins digitaal vind je het nieuws van elke dag zoals het jarenlang werd voorgelezen op de radio. De KB biedt deze data aan.

Wat vind je in de dataset Delpher ANP radiobulletins digitaal?

Met Delpher ANP radiobulletins digitaal kun je onderzoek doen in 48 jaar Nederlands radionieuws. De collectie bestaat uit 1.474.359 gedigitaliseerde uitgetypte teksten, zogenoemde typoscripten. In de dataset vind je nieuwsberichten van journalisten en typoscripten van radiobulletins en geluidsbanden van radio-uitzendingen van de Radionieuwsdienst ANP.

Deze tekstberichten en radiobulletins laten een belangrijk deel van de recente geschiedenis van Nederland zien. Via deze informatie leer je meer over het Nederlandse perspectief op het nieuws in de wereld, van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de moord op John F. Kennedy.

Hoe is de informatie beschikbaar?

Voor elk van de typoscripten zijn de volgende bestanden beschikbaar:

  1. opname in hoge resolutie van het originele typoscript (JPG-formaat)
  2. full-textbestand verkregen via automatische OCR (voor verbetering vatbaar)
  3. bestand met de coördinaten van elk woord van het typoscript (ALTO in XML)
  4. metadata (MPEG21-DIDL) voor de beschrijving van het typoscript en om de samenhang van bestanden 1, 2 en 3 weer te geven

De metadata en digitale objecten in de set zijn ongeveer 1 terabyte groot. Zie de technische uitleg over de ANP-set voor voorbeelden van de metadatarecords, de JPG-, OCR- en ALTO-bestanden en hoe deze opgevraagd kunnen worden via de download-API op basis van OAI-PMH of de zoek-API op basis van SRU.

Voorwaarden voor hergebruik

Delpher ANP radiobulletins digitaal is beschikbaar onder een (semi-)vrije licentie: voor de metadata geldt een CC0-licentie, voor de individuele objecten (afbeeldingen & tekst) geldt een CC-BY-NC-ND- licentie.

Contact en feedback

We zijn benieuwd wie onze datasets gebruikt en hoe. We verzoeken je dan ook een mail te sturen met je contactgegevens en een korte uitleg over wat je met de data doet naar @email. Feedback is natuurlijk ook welkom. Het verstrekken van je gegevens geeft ons ook de mogelijkheid om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de dataset of het vrijkomen van nieuwe datasets.