Middeleeuwse Verluchte Handschriften (dataset)

Ruim 11.000 verluchtingen (illustraties en versieringen) uit 400 middeleeuwse handschriften.

Inhoud van de sets

De Middeleeuwse Verluchte Handschriften bestaat uit twee datasets:

 • De set BYVANCK beschrijft elk van de vierhonderd manuscripten. Voor elk handschrift zijn gegevens zoals vervaardiger, materiaal, taal, plaats van oorsprong, aantal folia, fysieke afmetingen en jaartal vastgelegd; het soort informatie dat u op deze pagina aantreft. Deze set vertegenwoordigt circa 15% van alle verluchte handschriften die momenteel in Nederland bewaard worden. Globale beschrijvingen van het KB-deel van deze set vindt u hier.
 • De set ByvanckB bevat foto’s van de 11.141 afbeeldingen in deze vierhonderd manuscripten. De bijgevoegde beschrijvingen van de afbeeldingen geven aan wat er te zien is: de afmetingen van de afbeelding, het soort verluchting, de vervaardiger, afgebeelde onderwerpen (volgens de Iconclass-indeling) etc. Zie bijvoorbeeld de informatie bij deze afbeeldingen. De verluchtingen zijn er in vele vormen: geschilderde miniaturen, tekeningen, gehistorieerde initialen, margescènes, etc.

De set bevat verluchtingen uit klassiekers uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis, zoals:

De twee sets zijn onderling verbonden: bij elk manuscript zijn de bijbehorende verluchtingen te vinden en voor elke verluchting is het bijbehorende manuscript te vinden.

De sets zijn gemaakt in een samenwerkingsproject tussen de Koninklijke Bibliotheek (8.376 afbeeldingen in 330 manuscripten) en Museum Meermanno-Westreenianum (2.765 afbeeldingen in 70 manuscripten). Met behulp van het metadataveld is te bepalen uit welke instelling een manuscript afkomstig is.

De website waarop dit materiaal doorzocht kan worden is http://manuscripts.kb.nl/. Hier is ook meer hulp en achtergrondinformatie over het materiaal te vinden.

Bestanden

Voor elk van de 400 handschriften in de BYVANCK-set is beschikbaar:

 1. beschrijvende metadata (Dublin Core in XML)

Voor de verluchtingen in de ByvanckB-set zijn de volgende bestanden beschikbaar:

 1. een afbeelding van 750 pixels breed (JPG)
 2. een thumbnail van 125 pixels breed (JPG)
 3. een foto van de hele manuscriptpagina waarin de verluchting is opgenomen (JPG). (Niet voor alle verluchtingen beschikbaar.)
 4. beschrijvende metadata met daarin persistente links naar drie bovengenoemde afbeeldingen (Dublin Core in XML)
 5. een afbeelding van circa 2.000 x 3.000 pixels, offline opgeslagen (TIFF)

De metadata in de set BYVANCK beslaan zo’n 600 kB. De metadata en digitale objecten in de set ByvanckB beslaan ongeveer 3 GB.

Techniek

Technische uitleg over en voorbeelden van de:

 • beschrijvende metadata van de handschriften (Dublin Core),
 • beschrijvende metadata van de verluchtingen (Dublin Core),
 • objecten (JPEG),
 • metadata-harvest-API op basis van OAI-PMH,
 • zoek-API op basis van SRU,

vindt u in de uitgebreide technische uitleg over de set (PDF).

Voorwaarden hergebruik & bronvermelding

 • De Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno-Westreenianum hebben voor beide sets afstand gedaan van het auteursrecht op de metadata. Hiervoor geldt dus een CC0-licentie.
 • Voor de objecten (afbeeldingen) in de ByvanckB-set geldt een Public Domain Mark. Dit betekent dat er geen auteursrechtenbeperkingen voor het reproduceren, (her)uitgeven, bewerken of delen van deze afbeeldingen bestaan.

Het is niet verplicht om aan bron- en naamsvermelding bij gebruik van de set te doen. Dit neemt niet weg dat de KB en Museum Meermanno-Westreenianum dit wel bijzonder op prijs stellen.
Gebruik hierbij de volgende formulering:

Museum Meermanno-Westreenianum & Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. Bron: manuscripts.kb.nl – link naar object.

Contact & feedback

We zijn zeer benieuwd door wie en hoe de data wordt gebruikt. Wij verzoeken u dan ook een mail met uw contactgegevens en een korte uitleg over wat u met de data doet naar dataservices@kb.nl te sturen. Feedback op onze data en API’s is uiteraard ook zeer welkom. Het verstrekken van uw gegevens geeft ons ook de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de dataset of het vrijkomen van nieuwe datasets.

Document(en)