Kookboeken

Inhoudsopgave

De collectie kookboeken in het kort

  • Inhoud: kookboeken, kooktijdschriften, brochures en andere publicaties, die samen een inkijkje geven in de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur en eetgewoonten van de 15e eeuw tot nu.
  • Omvang: een paar duizend titels.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Sommige werken uit de 18e, 19e en 20e eeuw bekijk je digitaal in Delpher.

Over de collectie kookboeken van de KB

In de collectie kookboeken van de KB vind je allerlei boeken over koken en eten, van de 15e eeuw tot nu. Samen geven ze een inkijkje in de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur. Denk bijvoorbeeld aan receptenboeken, kooktijdschriften, encyclopedieën en menukaarten. Sommige boeken gaan over speciale ingrediënten, technieken of diëten. De meeste kookboeken komen uit de 19e eeuw of later. Ook over de Franse keuken is veel te vinden.

Extra bijzonder zijn die boekjes die zijn geschreven in opdracht van de branche voor levensmiddelen en reclamemateriaal uit de voedingsindustrie. Ze zijn zeldzaam: je kunt ze maar in weinig openbare collecties vinden.

Geschiedenis van de collectie

In 1960 kreeg de KB een grote collectie kookboeken van culinair expert en schrijver Johan Willem Frederik Werumeus Buning (1891-1958). De collectie bestond uit 250 titels en bevatte veel Nederlandse klassiekers, zoals het Volkomen Nederlandsch kookkundig woordenboek (1772). In de collectie zaten ook kookboeken uit 12 andere landen.

Na de komst van de collectie van Werumeus Buning begon de KB actief kookboeken te verzamelen. We hebben inmiddels duizenden boeken over koken en eten. Vanaf de jaren 70 is de Nederlandstalige kookboekencollectie bijna helemaal compleet.

Toegankelijkheid van de collectie

Alle titels kun je vinden via de KB-catalogus. Sommige werken uit de 18e, 19e en 20e eeuw bekijk je digitaal in Delpher.