Koopman Prijs voor Boekbanden

De Koopman Prijs voor Boekbanden vloeide voort uit het testament van Koopman waarin de wens wordt uitgesproken dat de boeken worden gebonden, op zijn Frans, in halfleren banden met sierpapier op de platten en als schutblad. In 2003 is de Koopman Prijs voor Boekbanden uitgeschreven. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2500 waarvoor een boek uit de collectie moet worden gebonden. Daarnaast is een Publieksprijs uitgereikt. Bezoekers van de tentoonstelling Luxe, de kunst van het Franse boek hebben een stem uitgebracht op een van de ingezonden werken.

Ontwerp Jeff Clements

Ontwerp Jeff Clements

Ontwerp Geert van Daal

Ontwerp Geert van Daal

Ontwerp Jan Daemen

Ontwerp Jan Daemen

Ontwerp Berdien van Lieshout

Ontwerp Berdien van Lieshout

Door Nederlandse boekbinders hiervoor de opdracht te geven, wordt de collectie niet alleen verrijkt met fraaie moderne banden, ook is het uitdrukkelijk de bedoeling met de prijs de Nederlandse bindkunst te stimuleren. Om voor deze opdracht in aanmerking te kunnen komen, zonden 31 Nederlandse boekbinders in 2003-2004 een specimen van hun kunst in. Deze werken werden beoordeeld door de jury die bestond uit Jan Storm van Leeuwen en Wim Smit van de KB en de Belgische kunstboekbinder Edgard Claes.

Er waren 32 deelnemers (één uitsluiting) voor de Koopman Prijs voor Boekbanden, zie het overzicht van de inzendingen, namelijk: Chris Andriessen, Maria J. Atema, Anne Bossenbroek, Jo Bovens, Jeff Clements, Geert van Daal, Jan Daemen, Pieter de Groot, Gerard C.M. Hartman, L. de la Haye, M.F. van Herpt, Henriëtte E. van Heyningen, H.A. Holleman, Katinka Keus, Harrie Knoors, Hendrik B. Koning (d.), Fred Kroon, Herman van der Kruijk, Henri Leenaars, Berdien van Lieshout, Anneke Linssen, Mario Maas, Machteld Meeter, P.L. Mulder, Marjet Röling, Joop van ’t Veen, J.M.J. Verharen, Marja Wilgenkamp, J.P. Willems of Brilman, M.C. de Wit-Havermans, A.T. van der Woude.

Vier binders kregen in december 2003 de opdracht: Jeff Clements, Geert van Daal, Jan Daemen en Berdien van Lieshout. In overleg met deze boekbinders werd bepaald welk boek uit de collectie zij zouden binden en in 2004 hebben zij deze opdrachten uitgevoerd. Tijdens de tentoonstelling Luxe, de kunst van het Franse boek werden deze banden voor het eerst getoond.

Opdrachten uitgevoerd in het kader van de eerste Koopman Prijs voor Boekbanden, gepresenteerd in 2005 (in alfabetische volgorde):

Jeff Clements Boekband van roodbruin geitenleer, met oplegwerk in geel, grijs en wit geitenleer, 33,7x55,6 cm, voor Stéphane Mallarmé, Poésies. Paris, Les Marges, 1926.

Geert van Daal Boekband van geitenleer, deels opgelegd en ingelegd, met lijnen in goud, 36,5x56 cm, voor Henry de Montherlant, Encore un instant de bonheur. [Paris], Société du Livre d'art, 1955.

Jan Daemen Boekband van aluminium, met delen in reliëf, overtrokken met zwart, rood en blauw geitenleer; met een 14-karaats gouden inleg, 25,6x40,9 cm, voor Matteo Bandello, L'histoire tragique de Romeo Montecchio & Giulietta Capelletta. Paris, Aux dépens de Pierre Vorms, 1947.

Berdien van Lieshout Boekband van zwart geitenleer, met inleg (in reliëf) van schapenmaag, perkament en rundleer in verschillende kleuren, titel en ornamenten in goud, 13,1x49,5 cm, voor Albert Samain, Polyphème. Paris, Société des Amis des livres, 1922.

De prijs is daarna niet meer uitgereikt. Wel zijn incidenteel opdrachten aan binders gegeven om boeken voor de collectie te binden.