Strips en beeldverhalen

Inhoudsopgave

De collectie strips en beeldverhalen in het kort

  • Inhoud: strips, striptijdschriften en beeldverhalen uit Nederland en Vlaanderen.
  • Omvang: ruim 35.000 titels.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; strips worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Karin Vingerhoets.

Over de collectie strips en beeldverhalen van de KB

Vandersteen, W. Rikki en Wiske in Chocowakije, Antwerpen/Amsterdam, 1975 (heruitgave van de eerste druk uit 1946).

De KB verzamelt alle stripboeken en striptijdschriften die in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Als nationale bibliotheek richt de KB zich vooral op publicaties die in Nederland uitkomen of over Nederland gaan. Voor de stripcollectie maken we een uitzondering; daarin nemen we ook Nederlandstalige Belgische uitgaven op. Veel Vlaamse strips zijn in Nederland ook populair, denk bijvoorbeeld aan Suske en Wiske. Bovendien heeft de rijke Vlaamse stripgeschiedenis de Nederlandse stripproductie enorm beïnvloed.

Geschiedenis van de collectie strips en beeldverhalen

Dick Matena en Gerard Reve, De Avonden, een beeldverhaal. Amsterdam, 2003-2004. Verschenen in 4 delen.

Lange tijd bestonden stripverhalen vooral in de vorm van stripbladen en stripalbums, met opeenvolgende verhalen over dezelfde figuren. In de jaren 50 kwam daar het tijdschriftalbum bij. Deze albums waren kleiner dan de normale albums en hadden geen harde kaft, maar bevatten wél een afgerond verhaal. In de jaren 70 ontstond de beeldroman, ook wel striproman of graphic novel (grafische roman) genoemd. Dit waren literaire strips voor volwassenen. Dick Matena's versie van De avonden van Gerard Reve is hier een van de bekendste voorbeelden van. 

Tot de jaren 50 werd in sommige kringen neergekeken op stripboeken. Het was dan ook niet gangbaar om strips te verzamelen in een bibliotheek. De KB had daarom lange tijd maar een kleine stripcollectie. In de 2e helft van de 20e eeuw is de beeldvorming rond strips veranderd. Sindsdien heeft de KB wel een beleid voor het verzamelen van strips. De collectie is door schenkingen en aankopen flink gegroeid. Ook via het depot voor Nederlandse publicaties worden steeds nieuwe strips aan de collectie toegevoegd.

Toegankelijkheid van de collectie strips en beeldverhalen

De titels uit de stripcollectie vind je via de KB-catalogus. Veel van de strips zijn kwetsbaar. Je kunt ze daarom alleen raadplegen in de Leeszaal Bijzondere Collecties, soms onder speciale voorwaarden.

Literatuur over de collectie strips en beeldverhalen

Boeken

  • Matla, H. Stripkatalogus. Panda, 1998.
  • Helden, W. van, Eijck, R. van, Waterschoot, J. van & Pollman, J. Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal. Lecturis, 2013.