W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij

De collectie: Een bijna complete verzameling publicaties van W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij in Rotterdam uit de jaren 1903-1969: populaire boeken, zoals M.J. Brusse's Boefje en modern vormgegeven boeken zoals de reeks Monografieën over Filmkunst: de Fondsbibliotheek W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij.
Omvang: Ca. 1500 (in 1026 verschillende titels).
Toegankelijkheid: De titels zijn uitgebreid beschreven in de KB-Catalogus, met onder meer gegevens over vormgevers, illustratoren, binders en lettertypen.
Meer informatie: Paul van Capelleveen 06-2863-8783.

Publicaties van de Rotterdamse firma Brusse in alle mogelijke uitvoeringen: gebonden en ingenaaid, met stofomslagen. De collectie bevat alle series en alle uitgaven ontworpen door S.H. de Roos, Piet Zwart en anderen.

M.J. Brusse, Boefje (1913)
M.J. Brusse, Boefje (1913)

M.J. Brusse, Boefje (1913)

J.F. Otten, Amerikaansche filmkunst (1931)
J.F. Otten, Amerikaansche filmkunst (1931)

J.F. Otten, Amerikaansche filmkunst (1931)

Goed Wonen (1954)
Goed Wonen (1954)

Goed Wonen (1954)

Collectieprofiel

De uitgaven van de Rotterdams firma Brusse waren inhoudelijk van belang omdat zij werk bevatten van H.P. Berlage, J.H. Leopold en J. van Oudshoorn. Maar de uitvoering maakte de boeken ook belangrijk. Brusse trok moderne vormgevers aan, zoals S.H. de Roos en Piet Zwart, Jan van Krimpen en Paul Schuitema. Het bedrijf publiceerde boeken tussen 1903 en 1969.

De collectie geeft een vrijwel compleet overzicht van de diversiteit aan publicaties van de Rotterdamse uitgeverij, waarbij de verhouding tussen fictie en non-fictie ongeveer drie op zeven is. Bij de fictie vallen namen te noemen van sociaal-democratische auteurs als C.S. Adama van Scheltema en Henriette Roland Holst, maar ook die van M.J. Brusse wiens legendarische Boefje vele herdrukken beleefde. Daarnaast rolden de eigenhandig geïllustreerde boeken van Koos Speenhoff in grote oplagen van de pers.

Tot de non-fictie behoort een groot contingent schoolboeken waaronder de legendarische schrijfcursus De loopende hand en de literaire bloemlezing van De Raaf en Griss Een nieuwe bundel. Een opvallend groot aandeel nemen de boeken op het gebied van kunst en cultuur in. Enkele voorbeelden daarvan zijn de Monografieën over Filmkunst en De toegepaste kunsten in Nederland.

De zendingsdrift van de Brusses op het gebied van design en interieurverzorging spreekt zeer duidelijk uit de succesvolle uitgave van het tijdschrift Goed wonen.

De uitgeverij heeft altijd grote zorg besteed aan de vormgeving van haar uitgaven. Waren het in de beginperiode vooral S.H. de Roos en H.P. Berlage die het gezicht van de firma mede bepaalden (zo verzorgde De Roos ook het typografisch ontwerp van de aandelen van het bedrijf), later werd ruim baan gegeven aan vertegenwoordigers van de Nieuwe Zakelijkheid zoals Piet Zwart en Paul Schuitema.

Collectiegeschiedenis

Na de officiële liquidatie van de uitgeverij in 1969 werd de fondsbibliotheek ondergebracht bij de KB. Het correspondentie-archief ging naar het Letterkundig Museum, de originele ontwerpen, illustraties en proefdrukken naar Museum Meermanno en de bedrijfsarchivalia naar het Gemeente­archief Rotterdam. De collectie werd uitvoerig beschreven in de catalogus: met opgave van varianten in de uitvoering. Meer gegevens (over oplagen en de verdeling daarvan over de verschillende bindwijzen, de verkoopcijfers, logo's enzovoort) zijn gepubliceerd in W. L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij, 1903-1965.

Literatuur

W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij 1903­1965. Red. S. van Faassen ... [en anderen]. Met fondslijst door P. van Beest en P. de Bode. Rotterdam, 1993.