Onderwijs, educatie

Vrij toegankelijke databases en zoeksystemen om vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties te vinden

ERIC Education Resources & Information Centre

https://eric.ed.gov/?ti=M
Grote verzameling van artikelen, rapporten en boeken. Mogelijkheid om te filteren op vrij toegankelijk materiaal. De ERIC Thesaurus geeft een overzicht van de onderzoeksgebieden. Tip voor het zoeken naar onderzoek dat betrekking heeft op de Nederlandse situatie: gebruik het trefwoord “Netherlands” in de zoekvraag.

PubMedCentral en PubMed Europe

http://europepmc.org/
De biomedische database PubMed kan ook interessante informatie bevatten voor bijvoorbeeld mensen die in de onderwijssector werken en wetenschappelijke inzichten willen leren kennen over ADHD, mindfulnesstechnieken voor scholieren etc.
PubMedCentral bevat vrij toegankelijke artikelen in het domein van de medische wetenschappen en gezondheidszorg. Artikelen die voortkomen uit onderzoek dat door de Amerikaanse overheid is gefinancierd.
PubMed Europe bevat onderzoek dat door Europese instellingen is gefinancierd. Deze publicaties zijn ook te vinden in PubMed. PubMed bevat ook publicaties die niet vrij toegankelijk te raadplegen zijn.
Voor een efficiënt gebruik van PubMedCentral is enige kennis over hoe je kunt zoeken heel handig. Verschillende universiteitsbibliotheken hebben hier een handleiding voor gemaakt. Bijvoorbeeld de handleiding van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

NRO overzicht van bronnen

https://www.nro.nl/wetenschappelijke-literatuur-voor-leraren/
Het NRO is het nationaal regieorgaan onderwijsonderzoek. Het NRO heeft een uitputtende lijst aan bronnen gepubliceerd die interessant kunnen zijn voor mensen die in de onderwijssector werken.

De Bronnenwijzer van de Universiteit Leiden

Speciaal voor scholieren: leer via Bronnenwijzer.nl hoe je vrij toegankelijk wetenschappelijk materiaal kunt vinden, beoordelen en gebruiken voor bijvoorbeeld (profiel)werkstukken.

Algemeen

Algemene databases en zoeksystemen voor het zoeken naar vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties .

Contact

Voor vragen over deze pagina kunt u contact opnemen met de Open Science Officer van de KB Astrid van Wesenbeeck.