Zoekwijzer geschiedenis

Collectieprofiel

 • De collectie geschiedenis behoort tot de zwaartepunten van de KB-collectie. Alle tijdvakken zijn goed vertegenwoordigd, waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse geschiedenis na 1500, inclusief lokale, regionale en koloniale geschiedenis. Voorts is er veel aandacht voor de internationale context: West-Europa en de Verenigde Staten.
 • De volgende onderwerpen zijn sterk vertegenwoordigd: genealogie en heraldiek; biografische werken en egodocumenten; volkskunde, folklore en popular culture; vrouwengeschiedenis; militaire geschiedenis; Tweede Wereldoorlog; geschiedenis van Den Haag; reisverslagen
 • De KB-collectie is minder uitgebreid op het gebied van niet-Westerse geschiedenis.

KB-diensten en collecties

Aanbevolen

Een selectie van websites, bestanden en andere bronnen, gemaakt door onze collectiespecialist geschiedenis.Algemeen- Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG)
Publicaties over de Nederlandse geschiedenis van de prehistorie tot heden, afkomstig uit verschillende Nederlandse collecties. - Apparaat Nederlandse Geschiedenis
Wegwijzer naar ruim 500 standaard- en naslagwerken over de Nederlandse geschiedenis. - Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING)
Toegang tot diverse databestanden over de Nederlandse geschiedenis. - Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis van Nederland (BMGN)
Wetenschappelijk historisch tijdschrift voor Nederlandse geschiedenis. De jaargangen 1970-2007 en alle webrecensies zijn vrij doorzoekbaar. Zie hier voor de papieren versie. - Historie in Titels (HinT)
Bijna 100.000 publicaties over West-Europese geschiedenis vanaf ca. 1500, gepubliceerd in de jaren 1984-2004. - Historical Abstracts
Gezaghebbende database met verwijzingen naar historische artikelen uit meer dan 1.800 tijdschriften in meer dan 40 talen van 1955 tot heden.

Kranten, ANP-berichten, pamfletten en stukken Staten-Generaal

Biografieën en genealogie

Sociaal-economische geschiedenis

Maritieme en militaire geschiedenis

 • Maritiem Digitaal
  Gezamenlijke database van de belangrijke maritieme musea in Nederland met gegevens over voorwerpen en literatuur.
 • Sailing Letters
  17e- en 18e-eeuwse Nederlandse brieven uit The National Archives in Engeland.
 • Defensiebibliotheken
  Gezamenlijke catalogus van zeven defensiebibliotheken.

Archieven

 • Nederlands Historisch Data Archief (NHDA)Full text
  Databestanden gebaseerd op archiefbronnen met betrekking tot de geschiedenis van Nederland en de voormalige koloniën. Deels full text.
 • Nationaal Archief
  Beheerder van de archieven van de landelijke overheid en van individuele personen die van nationaal belang zijn geweest.
 • Archiefnet
  Overzicht van archieven in Nederland, Europa en de wereld.
 • Archieven.nl
  Inventarissen, indexen, collecties met beeldmateriaal, bijzondere toegangen en archievenoverzichten van meer dan 40 Nederlandse archiefdiensten.

Beeld en geluid

Tips van de collectiespecialist

Huibert Crijns is de collectiespecialist geschiedenis. Enkele van zijn aanbevelingen:

Contact

Mail of bel met onze informatiebalie: 070-3140310