Coronakrant

De KB houdt wekelijks voor u de culturele feitjes tijdens de coronacrisis voor u bij! Wat doen schrijvers en dichters thuis, wat gebeurt er in de culturele online wereld?

Week 7, 22 mei 2020

Korte verhalen op Hebban en De Bibliotheek

Verschillende auteurs lezen online hun eigen korte verhalen voor in het kader van de actie #ikleesthuis. De filmpjes zijn te vinden op de Instagrampagina van de bibliotheek en op literair platform Hebban.Op Hebban is ook de gratis verzamel-E-bundel te downloaden.

Nieuwe spreekwoorden van De Speld

‘Hij stond zeker weer op het balkon te applaudisseren?’ Satirisch weblog De Speld heeft de nieuwe (mogelijke) spreekwoorden naar aanleiding van de coronacrisis in kaart gebracht. Over honderd jaar begrijpt niemand meer hoe ze ontstaan zijn. Lees 19 nieuwe spreekwoorden waar we over 100 jaar niet meer van snappen hoe ze zijn ontstaan

De laatste doodstraf

Week 6, 15 mei 2020

‘Toekomstmuziek’ van de Dichter des Vaderlands

Thuismuseum

Er gloort ook een voorzichtige heropening van onze musea in juni, maar voor het zover is kan iedereen nog steeds terecht in een zeer ruim online aanbod. Het Thuismuseum is een leuk YouTube-kanaal waarin onder de noemer ‘kijken, niet lopen’ virtuele museumbezoeken worden afgelegd.

Foto’s in de Lege Haagse Straten

Week 5, 8 mei 2020

Corona in de Volksverhalenbank

Het Meertens Instituut voor Nederlandse taal en cultuur houdt op de Volksverhalenbank ook alle huidige coronaverhalen bij. Zo worden alle liedjes en moppen over de coronacrisis bijgehouden, onderverdeeld in mooie rubrieken. Bijvoorbeeld ‘corona en alcohol’, ‘corona en Donald Trump’ en ‘Corona en bingo’. Zie De corona-crisis in de Volksverhalenbank.

Borderkitchen online

Week 4, 1 mei 2020

Anderhalvemeterboekhandel

Veel boekhandels zijn gelukkig nog open voor het noodzakelijke leesvoer, maar ze zijn ook druk bezig zich aan te passen aan het aanstaande ‘nieuwe normaal’ van de anderhalvemetersamenleving. De anderhalvemeterboekhandel is in wording. Sommige boekhandels leggen wegwerphandschoentjes bij de ingang, zodat je toch boeken in handen kunt nemen bij het rondneuzen. En uiteraard zijn er veel online initiatieven. Boekhandel Atheneum in Amsterdam lanceerde een Zoom-leesclub: als je meedoet, kun je bijvoorbeeld met slavist Laura Starink praten over haar boek Post uit Rusland.

Online boekbinden

Ook andere vakmensen uit de boekenwereld presenteren zich meer en meer online. De Haarlemse boekbinder Bel Elbel was te gast bij het Engelse YouTube-kanaal iBookBinding om over zijn werk te vertellen.

Thuisbieb

De app Thuisbieb van de Openbare Bibliotheek is inmiddels online: 100 boeken vrij toegankelijk op je smartphone. Thuisbieb is beschikbaar voor Iphone en Android.

Coronaspelling

Met alle nieuwe woorden die rond en over het coronavirus ontstaan, is het belangrijk wel de spellingsregels te blijven handhaven. Genootschap Onze Taal zette even alles weer op een rijtje in een helder overzicht: Wat is juist: corona of Corona?

Podcasts

Week 3, 24 april 2020

Coronagedichten

Veel dichters, zowel gevestigde namen als amateur-dichters, zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis verwoed over het virus aan het dichten geslagen. Op de website coronagedicht.nl worden veel van deze gedichten gepubliceerd. De site noemt zich de Verzamelplaats van gedichten in tijden van corona. Het is een initiatief van Mario Reijnen en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Iedereen kan inzenden, maar een redactie beoordeelt de gedichten wel voor plaatsing.

Literatuur na de quarantaine

De bekende leesbevorderaar Jörgen Apperloo vlogt in zijn even bekende Vlogboek over literatuur in tijden van quarantaine. Hij probeert als een soort Lidewy Edelkoort te voorspellen wat het ‘nieuwe normaal’ voor de Nederlandse literatuur gaat betekenen. Blijven schrijvers over het virus schrijven of juist helemaal niet?

Cursus middeleeuws schrift lezen

Week 2, 17 april 2020

Dichters

Jaap Robben nam met Poetry International en het VPRO-programma Mondo het initiatief voor het project Dichter aan de lijn: geef je op via de site en krijg een dichter aan de lijn!

In Vlaanderen heeft het dichtersgilde het project Dichters van wacht gelanceerd. Via een speciaal nummer krijgen de eenzame bellers een dichter aan de lijn die voordraagt uit eigen werk.

Podcasts

Week 1, 10 april 2020

Tsead Bruinja