Zelf bestellen uit andere bibliotheken (IBL-account)

KB-leden die maar een enkele keer iets nodig hebben uit een andere bibliotheek, kunnen het beste gebruikmaken van de IBL-bestelformulieren voor artikelen en boeken. Als het vaker voorkomt, is een IBL-account misschien iets voor u. U kunt dan zelf materiaal bestellen in de landelijke catalogi en het bij de KB ophalen.

Aanvragen van artikelen en boeken met een IBL-account

Aanvragen van artikelen en boeken met een IBL-account

Wat is een IBL-account (interbibliothecair leenverkeer)?

Met een IBL-account kunnen KB-leden zelf publicaties aanvragen uit andere bibliotheken. Het gaat om publicaties die u kunt vinden in de volgende systemen: PiCarta, de Nederlandse Centrale Catalogus (NCC) en het tijdschriftenbestand Online Contents.

De publicaties worden naar de KB gestuurd en u kunt ze bij ons afhalen. Als u wilt dat de KB ze naar u opstuurt, vragen we daarvoor een vergoeding van € 6,50. Scans van tijdschriftartikelen ontvangt u per e-mail. Kopieën van tijdschriftartikelen worden naar uw huisadres gestuurd.

Een IBL-account openen

Er zijn twee manieren om een IBL-account te openen:

  • Aan de welkomstbalie. U stort €20,00 op uw IBL-rekening en krijgt een toegangsnummer en een wachtwoord waarmee u direct kunt werken.
  • Online. U stort €20,00 of meer op bankrekening NL13 INGB 0000 4251 31 ten name van Koninklijke Bibliotheek onder vermelding van ‘IBL-account’ en uw KB-klantnummer. U krijgt een bevestigingsmail met uw IBL-accountnummer en wachtwoord. Na iedere levering worden de kosten automatisch afgeschreven van uw IBL-rekening.

Bij iedere bestelling ziet u het saldo van uw account. Wanneer u het saldo wilt bijvullen, gebruikt u weer de bankrekening, onder vermelding IBL-account.

Voor meer informatie over interbibliothecair leenverkeer (IBL) kunt u contact met ons opnemen.