Van aanvragen tot terugbrengen

Belangrijk: in verband met maatregelen rondom het coronavirus hanteert de KB aangepaste openingstijden en voorwaarden. Zie voor meer informatie: https://www.kb.nl/onze-leeszalen-zijn-weer-open-voor-bezoekers.

Materiaal aanvragen in de KB-catalogus

KB-leden kunnen publicaties uit ons magazijn aanvragen, verlengen en reserveren via de KB-catalogus. Log in met uw klantnummer en wachtwoord.

Materiaal afhalen

Wanneer u online aanvraagt, weet u precies wanneer de publicaties voor u klaarliggen:

Aanvragen Afhalen
Maandag t/m vrijdag voor 8.30 uur na 10.00 uur
voor 11.30 uur na 13.00 uur
voor 14.30 uur na 16.00 uur let op: alleen op dinsdag en vrijdag voorafgaand aan zaterdagopenstelling (eerste zaterdag van de maand
na 14.30 uur de volgende werkdag na 10.00 uur (niet op zaterdag)
Feestdagen de volgende werkdag na 10.00 uur (niet op zaterdag)Boeken die u in de leeszaal aanvraagt worden ook volgens dit vaste schema geleverd.
Aangevraagde boeken worden 7 dagen voor u bewaard bij de uitleenbalie. Daarna gaan ze terug naar het magazijn.
Op zaterdag is de uitleenbalie in de Algemene Leeszaal wel geopend, maar er worden geen boeken uit het magazijn gehaald. De Balie Bijzondere Collecties is gesloten.

Boeken inzien of lenen

Het grootste deel van de de KB-collecties kunt u alleen inzien in de leeszalen en niet lenen. De catalogus geeft aan wat u met een publicatie kunt doen:

  • ‘Alleen ter inzage in de KB’: u kunt de publicatie aanvragen en 7 dagen inzien in de leeszaal, maar niet mee naar huis nemen. De KB doet dit om de unieke collectie van en over Nederland te beschermen.
  • ‘Uitleenbaar’: u kunt de publicatie aanvragen en lenen.
  • ‘Geblokkeerd’: dit materiaal is zo kwetsbaar dat het alleen bij hoge uitzondering uit de kluis komt. Wanneer u dit materiaal voor uw onderzoek nodig hebt, kunt u speciale toestemming vragen.
  • Aanvraagnummer begint met KW: alleen ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties.
  • Aanvraagnummer begint met LZ of NL: deze kunt u zelf in de leeszaal uit de kast pakken.

Ter inzage voor 7 dagen en verlengen

Materiaal wordt voor 7 dagen ter inzage gegeven. Wanneer u langer dan één dag met een publicatie wilt werken, kunt u het materiaal door de uitleenbalie laten bewaren – met de bon in het boek. U hoeft het de volgende dag dan niet nog eens aan te vragen. U kunt de inzagetermijn via de KB-catalogus met een week verlengen. De datum van de uitleentermijn dient ook op de bon aangepast te worden - anders gaat het materiaal terug naar het magazijn. U kunt dit zelf doen, maar u kunt de verlenging ook melden via https://www.kb.nl/contact of tel. 070-3140310: wij zorgen ervoor dat de datum aangepast wordt.

Lenen voor 31 dagen en verlengen

De standaardtermijn voor lenen is 31 dagen. U kunt maximaal tien keer verlengen via de KB-catalogus.

Uitleentermijn voorbij

Als de uitleentermijn is afgelopen, krijgt u een herinnering en na enige tijd ook een boete van € 4,50 per boek. U kunt dan geen nieuwe boeken meer aanvragen. Zie voor de details het Reglement van de KB.

Aanvragen materiaal Bijzondere Collecties

Materiaal uit de Bijzondere Collecties heeft in de catalogus een code met de beginletters ‘KW’; u vraagt het aan in de catalogus en bestudeert het in de leeszaal Bijzondere Collecties. Dit is de snelste route.

Nog niet al het materiaal van Bijzondere Collecties is aanvraagbaar via de catalogus. Voor materiaal dat u niet zelf kunt aanvragen is er een formulier aanvragen materiaal Bijzondere Collecties. Wanneer u met dit formulier op een werkdag materiaal aanvraagt vóór 17.00 u, ligt het de volgende werkdag vanaf 10 uur voor u klaar bij Bijzondere Collecties.

Aanvragen voor meer dan 10 stukken ontvangen we graag een dag van te voren. Bel hiervoor met de balie Bijzondere Collecties 070-3140322 of gebruik het contactformulier onder vermelding van ‘Bijzondere Collecties’.

Neem even contact op met de balie Bijzondere Collecties (070-3140322) voor u naar de KB komt om stukken uit de Bijzondere Collecties in te zien. Regelmatig worden boeken voor digitalisering weggehaald. Die kunt u dan even niet inzien. Omdat ze snel teruggebracht worden, staat dit niet altijd in de catalogus vermeld.

Geblokkeerd materiaal aanvragen

Bij kostbare en kwetsbare publicaties staat in de catalogus vaak ‘geblokkeerd’. Dat betekent dat deze stukken te kwetsbaar zijn om ingezien te worden. Wij doen ons best om zoveel mogelijk kwetsbaar materiaal te digitaliseren. Maar het kan voorkomen dat u voor uw onderzoek het originele materiaal nodig heeft. In dat geval kunnen we uitzonderingen maken. Gebruik hiervoor het speciale formulier aanvragen geblokkeerde publicaties. We proberen u binnen drie dagen te antwoorden.