Bekijk deze nieuwsbrief online
 

KB Nieuwsbrief

 


november 2017

 

Feest: Metamorfoze 20 jaar
Metamorfoze viert feest. Het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed bestaat 20 jaar. Vier het feest mee en geef u op voor de bijeenkomst op 7 november in Rotterdam. Jacques Klöters presenteert een programma vol verhalen, liederen en muziek.

Programma en aanmelden
 

Webexpositie oude drukken uit Rijksmuseum in STCN
De oude drukken uit het Rijksmuseum (van vóór 1800) zijn allemaal ingevoerd in de STCN . Om dit te vieren is een kleine webexpositie samengesteld. Bekijk hoe ‘Hollandsche jufferen’ zich bezighielden met de papierkunst en hoe ‘witwerkers en rytuig- en kladschilders’ hun lak en vernis bereidden.

Bekijk de webexpositie
 
Kom ons KB-Klantenpanel versterken
Vindt u het leuk om onze diensten te toetsen? Als lid van het KB-Klantenpanel test u de gebruiksvriendelijkheid van bijvoorbeeld Delpher of de online Bibliotheek. Iets voor u?
Lees meer en meld u aan
 
Diplomatieke rel tussen Engeland en Nederland in WOI
Wat mag je wel en niet verhandelen als neutraal land in oorlogstijd? Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond een politieke rel tussen Engeland en Nederland. Ze steggelden over de doorvoer van Duits zand en grind over Nederlands grondgebied. We zochten uit wat Engelse en Nederlandse kranten daar toen over schreven.
 
Lees meer
 
Algemeen Letterkundig Lexicon bestaat vijf jaar
Het Algemeen Letterkundig Lexicon (ALL) viert zijn vijfjarig jubileum. Reden genoeg om flink uit te pakken. Het archief vol verklaringen van literaire termen is nu nog makkelijker te doorzoeken. Ook toont het meer afbeeldingen én kunt u zelf suggesties doen voor aanvullingen of correcties. Een gedeelte van het lexicon kunt u nu ook downloaden als pdf.
 
Ontdek meer
 

Prof. Pierre Delsaerdt gastonderzoeker in de KB
Pierre Delsaerdt onderzoekt de ‘vererfgoeding’ van het boek in de achttiende en negentiende eeuw. In de KB spitst zijn onderzoek zich toe op de kostbare incunabelen die ooit eigendom waren van de abdijbibliotheek van Tongerlo. In 1827 verkochten de paters deze aan de Nederlandse regering, die ze bij de KB onderbracht.

Lees meer
 
‘Digitaal onderzoek is als het pellen van een ui’
Zo legt researcher-in-residence Melvin Wevers uit hoe het zoeken naar informatie via de computer in zijn werk gaat. ‘De computer helpt je om structuren te ontwaren. Sommige zijn niet interessant voor je onderzoek. Die pel je eraf. Wat je dan overhoudt is de kern. Daarmee ga je aan het werk.’
Meer over digitaal onderzoeken
 

De KB-agenda’s zijn er weer
Noteer uw afspraken in de overzichtelijke bureau-agenda of de handzame miniaturenagenda. De jeugd staat centraal, met bijzondere platen van toen en nu. Van het kindje Jezus in middeleeuwse tekeningen tot blauwharige meisjes anno 2018.

Bestel nu
 
Nieuwe KB/magazine 
‘Je leert te schrijven door te lezen en daar dan weer over te schrijven’ KNAW-president José van Dijck vertelt hoe een boek haar beroepskeuze beïnvloedde.

 

Lees ook de andere artikelen
 

 ©  www.kb.nl

Afmelden of gegevens wijzigen? Klik hier.