Bekijk de oudste Nederlandse krant in Delpher
Bekijk deze nieuwsbrief online
 
   Ruim 12 miljoen Nederlandstalige krantenpagina's in Delpher

KB nieuwsbrief - juni 2018

400 jaar kranten
400 jaar kranten in Nederland

400 jaar geleden werden in Nederland de eerste kranten uitgegeven. De oudste bewaard gebleven krant uit Nederland is van 14 juni 1618 en ligt in de KB van Zweden. Waarom in Zweden en niet in de KB in Den Haag? Nederlandse kranten golden in de zeventiende eeuw als zeer betrouwbaar en informatief. De taal waarin de krant geschreven was, het Nederduits, werd door veel mensen gelezen. Zo kwam de krant als exportproduct in Zweden terecht. Bekijk in Delpher deze oudste Nederlandse krant. In het najaar vinden er diverse activiteiten plaats rondom 400 jaar kranten. 
 
> Lees meer

 
Aardappeloproer in WOI

Aardappeloproer: betogingen tegen schaarste in 1917 en 1918

Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ondervond zeker de gevolgen van de oorlog. De eigen voedselproductie was niet toereikend en import van voedsel was niet of nauwelijks mogelijk. Tot overmaat van ramp werden de weinige levensmiddelen die er waren slecht verspreid. De bevolking pikte het niet langer en organiseerde betogingen tegen de voedselschaarste, de woekerprijzen en de toenemende werkloosheid.  

> Lees verder

WOI krant deel 2

Oorlogskranten: de Eerste Wereldoorlog (deel 2)

‘Het leven in de loopgraven is afschuwelijk,’ vertelt een Franse militair aan een verslaggever. ‘Gaten in de vochtige aarde, waar men in eet, slaapt en vooral waakt.’ In deel 2 van de serie ‘Oorlogskranten: de Eerste Wereldoorlog’ leest u over de gruwelen van de oorlog in de periode november 1914 tot juli 1915. Beleef de originele berichtgeving uit kranten van die tijd. De krantenserie wordt uitgegeven door het Historisch Nieuwsblad in samenwerking met de KB. Nu te koop via de webwinkel en in de KB.

> Bestel nu

PressDisplay

PressDisplay: 3.000 kranten en tijdschriften uit de hele wereld

Wist u dat u met het KB-lidmaatschap online ruim 3.000 nationale en internationale kranten en tijdschriften kunt lezen? Denk aan Der Tagesspiegel, The Guardian, De Standaard, NRC Handelsblad, The Washington Post en internationale tijdschriften over sport, geschiedenis, voeding en nog veel meer. Benieuwd welke titels er voor u tussenzitten? 

> Ontdek PressDispay

Prentenboeken om te voelen

Prentenboeken om te voelen

Hoe kan een kind met een visuele beperking toch genieten van plaatjes in een prentenboek? Uitgeverij PrentenboekPlus heeft het antwoord. Zij voorzien de illustraties in bestaande prentenboeken van een reliëfstructuur. Zo voelen de kinderen wat er in de afbeelding gebeurt. Maar hoe maak je een schaduw voelbaar? Dat leest u in de blog over twee van deze bijzondere prentenboeken die nu zijn opgenomen in de KB-collectie.

> Lees de blog

De Boekenwereld deel 2

De Boekenwereld: De wereld in kleur

Het nieuwe nummer van De Boekenwereld is verschenen. Lees over de vroege kleurenfotografie, over Jac. P. Thijsse en de Verkadealbums, over de Stedenatlas Jacob van Deventer en nog meer interessante artikelen uit de wereld van het boek. Nu in de webwinkel.


> Bestel nu

Prijzen voor KB-onderzoeken

Onderzoek met KB-collecties in de prijzen

Twee onderzoeksprojecten met de KB zijn in de prijzen gevallen. Melvin Wevers en Thomas Smits, onze voormalige researchers-in-residence, ontvingen de prestigieuze Best Paper Award. Zij onderzochten hoe je met behulp van beeldherkenning kunt zoeken naar afbeeldingen in historische kranten. Daarnaast kreeg de KB samen met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) de Vannevar Bush Best Paper Award. Het gezamenlijke onderzoek van het CWI en de KB wees uit dat crowdsourcing kan helpen om de resultaten van onze Delpher-zoekmachine evenwichtiger te maken. 

> Lees meer

Hoge waardering voor Magische miniaturen

Hoge waardering voor tentoonstelling Magische miniaturen

De tentoonstelling 'Magische miniaturen' in Utrecht was een groot succes. 30.000 mensen bezochten de bijzonder vormgegeven tentoonstelling met de talloze kleurrijke middeleeuwse miniaturen. De bezoekers waardeerden de tentoonstelling gemiddeld met het cijfer 9. Ook de NRC was enthousiast en kende de hoogste waardering van vijf bollen toe. Een mooi resultaat van de samenwerking tussen de twee erfgoedinstellingen, de KB en het Catharijneconvent. Heeft u de tentoonstelling gemist? In het boek ‘Zuid-Nederlandse miniatuurkunst’ beleeft u de tentoonstelling alsnog. Bestel het in onze webwinkel.

> Bestel nu
 

KB privacyverklaring

Nieuwe KB-privacyverklaring

De KB hecht veel waarde aan het beschermen van uw persoonsgegevens. U moet er op kunnen vertrouwen dat de KB zorgvuldig en veilig met uw gegevens omgaat. Sinds 25 mei hanteren we daarom een nieuwe privacyverklaring. Hierin kunt u lezen welke privacygegevens de KB verzamelt en met welk doel.

> Lees de nieuwe privacyverklaring

 

 


www.kb.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich voor de KB-nieuwsbrief heeft aangemeld
U kunt zich hier afmelden of uw gegevens wijzigen 
U kunt zich hier aanmelden