FOBID RDA commissie organiseert studiedag 'Standaardisatie: keurslijf of kans?'

De FOBID RDA Commissie organiseert een studiedag op 29 september 2016, 9.30 – 17.30 uur in de Koninklijke Bibliotheek.

In alle culturele sectoren waar metadatamanagement plaatsvindt, is het noodzakelijk aan te sluiten op internationale metadatastandaarden. Als we allemaal dezelfde standaarden hanteren zorgen we voor een adequate uitwisseling van (linked) data waarmee we de vindbaarheid en bruikbaarheid van onze collecties voor onze gebruikers vergroten. Vergelijk het eens met de bankpraktijk: iedere bank in elk land een eigen pinpassysteem is ook niet efficient.

Al in 2013 besloot FOBID dat we de Nederlandse Regels voor de Titelbeschrijving loslaten en het internationale RDA (Resource Description & Access) gaan hanteren. Inmiddels is RDA al breder bekend, maar weet u ook wat VIAF, ISNI, RIMMF en rball is en wat we daarmee kunnen? Op 29 september hebben we een interessant programma voor u samengesteld:

  • Theorie: in de ochtend is er aandacht voor het belang van standaardisatie. Er zal onder andere een lezing zijn door het FORUM Standaardisatie en ook zullen best practices worden gedeeld;
  • Praktijk: 's middags gaan we aan de slag. Gordon Dunsire, een internationale naam binnen de RDA gemeenschap, zal ons begeleiden tijdens de Mult-a-thon, waarbij we allerhande objecten die iets met Multatuli te maken hebben gaan beschrijven en aan elkaar relateren.

Deze dag is bedoeld voor iedereen die met metadata werkt, zowel bij bibliotheken als bij musea en archieven of andere instellingen. De kosten voor deze dag bedragen € 75,00.

Voor vragen over deze dag: rdacommissie@kb.nl

Schrijf u snel in, het aantal plaatsen (zeker voor de middag) is beperkt!

U bent welkom voor het dagprogramma (PDF), voor de middag is het aantal plaatsen beperkt. Plaatsing hiervoor geschiedt op volgorde van inschrijving. Wacht dus niet te lang!

EXTRA: DE MIDDAGWORKSHOP IS VOLGEBOEKT!
U kunt zich wel aanmelden voor de wachtlijst.
Voor de ochtendsessie is nog voldoende plek.

U kunt uw deelnemersbijdrage van € 75,00 overmaken op onderstaand rekeningnummer t.n.v. FOBID onder vermelding van uw naam en ‘FOBID studiedag 29-9-2016’. FOBID is vrijgesteld van BTW.

FOBID Netherlands Library Forum
IBAN: NL49 INGB 0003 4050 99
BIC: INGBNL2A

Bij deelname aan het middagprogramma krijgt u vooraf informatie toegestuurd. Houdt u daarbij rekening met enig voorwerk. Indien mogelijk graag voor het middagprogramma uw eigen laptop meenemen.

In verband met de catering, verzoeken we u om u voor 30 augustus 2016 aan te melden.