
Limburger koerier, 8 april 1939
De anti-rev. „Rotterdammer" heeft dezer dagen de aandacht er op gevestigd, dat de Liberale Staatspartij, die in haar goede dagen opkwam voor gezonde politieke verhoudingen, ook in dit opzicht aan ’t aftakelen is. Van liberale zijde wordt de verkiezingspropaganda voor de Staten-stembus van 19 April a.s. stevig aangepakt. De leiders treden zelf overal in propaganda-vergaderingen op. Waarover spreken zij ? Enkel en alleen over de landspolitiek, over het Kabinet-Colijn, over de affaire van Oss, over protectie en vrijhandel. Geen woord over het provinciaal beleid, geen woord over waterschaps. en verkeersbelangen. geen woord zelfs over de financieele en economische Politiek van Provinciale en Gedeputeer Staten. Het is allemaal landspolitiek wat de klok slaat. Ook de N.S.B. en de S.D.a.P. gaan met hun verkiezingspropaganda dien weg op. In dat opzicht heeft de kring Limburg van de R.K. Staatspartij een goed voorbeeld gegeven. Van die zijde werden aan bladen in Limburg propagandistische artikelen verstrekt over het program der Staatspartij, voor zoover dit met het Provinciaal bestuur te maken heeft, over de taak der provincie ten opzichte van het groote gezin, enz.
Maar nu komt het centrale propagandabureau van de R.K. Staatspartij ook een beetje roet in het eten gooien. Het jongste strooibiljet van het bureau in Den Haag. plaatst de verkiezingspropaganda geheel in de sfeer der landspolitiek, speciaal in verband met de werkloozenbestrijdlng. Wat wil men?
Moet de stembus van 19 April a.s. een volksreferendum worden over het beleid van het Kabinet-Colij ? Of zou het politiek juister en dus verstandiger zijn ook dezen strijd principieel te voeren, maar dan uitsluitend, althans in hoofdzaak in verband met de taak van de Provinciale Staten? Wij verliezen niet uit het oog, dat de Prov. Staten op haar beurt verkiezingscolleges zijn voor de Eerste Kamer en dat zij dus wel, zij het indirect, invloed uitoefenen op de landspolitiek; maar als men op die taak te veel den nadruk legt en de hoofdzaak — het bestuur der provinciën — al te zeer verwaarloost, dar, zou dit verwringen van de juiste staatkundige verhoudingen ons land en de katholieke partij wellicht geen goed doen. Het bureau in Den Haag heeft uiteraard neigingen om te centraliseeren. Men late de leiding voor gewestelijke verkiezingen bij de kringbesturen in de gewesten. Het is logisch en dus beter.