02|19

Schatten & Schades! Kwetsbaar papier digitaal

In de hal bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) is de expositie Schatten & Schades! te zien. De expositie vertelt het verhaal van het kwetsbare papieren erfgoed. Je komt oog in oog te staan met papierschades. Door de honderden voorbeelden van gedigitaliseerde archieven en collecties laten we de schoonheid van het papieren erfgoed zien.

lees verder

Onderzoek naar verval van kantoorkopieën

Janien Kemp, expert fysiek beheer bij Stadsarchief Amsterdam, deed onderzoek naar het materieel verval van kantoorkopieën (uit 1800-2000). De uitkomsten van het onderzoek zijn inmiddels te lezen in een uitgebreid verslag.


lees verder

Archief Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond online

Het archief van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) is door het IISG gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld. Straks zijn ze zelfs doorzoekbaar op naam, adres of beroep dankzij de vrijwilligers van Vele Handen.

lees verder

Tijdschriften van zwartwit naar kleur

In Delpher vind je honderden gedigitaliseerde tijdschriften. Maar populaire tijdschriften zoals de Panorama en De Libelle ontbreken. Hoe komt dat? Tijdschriften die in het verleden zijn verfilmd werden tot nu toe niet geselecteerd om te digitaliseren. Daar komt verandering in. 

lees verder

 

Zeeuwse archieven in de schijnwerpers

Het Zeeuws Archief ontving onlangs de tiende Geschiedenis Online Prijs. De website met de online presentatie ‘Handelaar in slaven’ werd bekroond als beste historische website. En onlangs kwam het archief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen online met ruim 300.000 pagina’s.

lees verder


Library Damage Atlas bestellen?

Vul het aanvraagformulier in >

Metamorfoze is het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed en is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om af te melden.