11|21

Archieven conserveren: welke keuzes kun je maken?

Archieven conserveren begint met het maken van keuzes. In het Archievenblad stonden drie artikelen van Maaike Heemskerk (senior restaurator Stadsarchief Rotterdam) over het conserveren van archieven. Welke keuzes kun je maken? Hoe zorg je voor een goede voorbereiding? Wij maakten een samenvatting.

lees verder

KB onderzoekt nieuw magazijn

De KB onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw extern boekenmagazijn. Hoe kun je de collectie veilig en duurzaam opslaan? De KB wil een magazijn zonder klimaatinstallaties. Maar hoe krijg je de collectie veilig naar zo’n nieuwe omgeving? De KB voert hiervoor een klimaatonderzoek uit in het kader van Metamorfoze.


lees verder

Glazeniersarchieven inspireren schoenmakers

Het archief van F. Nicolas en Zonen bevat zo’n 10.000 tekeningen, schetsen, ontwerptekeningen en kartons zo groot als kerkramen. Voor het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) was het inventariseren, conserveren en digitaliseren van dit archief een uitdaging. Hoe is het project aangepakt? Welke initiatieven zijn ontstaan?

lees verder

Archief Sint-Catharinagasthuis in het nieuws

Het archief van het Sint-Catharinagasthuis (1291-1965) is gedigitaliseerd en sinds 12 augustus 2021 voor iedereen online beschikbaar. Nieuwsuur maakte een item over het gedigitaliseerde archief en liet de parallellen zien met onze huidige tijd waarin we met corona te maken hebben. 

lees verder
 

Prize Papers op Maritiem Portal

Voor onderzoekers van maritieme geschiedenis zijn de Prize Papers van internationale betekenis. Daarom biedt het Maritiem Portaal hier veel informatie over.

lees verder

 


Schadeatlas bibliotheken bestellen?

Bestel meteen uw Schadeatlas >

Metamorfoze is het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed en is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om af te melden.